Correctie van de oogleden - Blefaroplastie

Vóór de ingreep

U hebt de chirurg gevraagd om het huidoverschot ter hoogte van de oogleden of de vetophopingen te verwijderen. Vaak moeten beide ingrepen samen gebeuren. De “wallen” die men vaak ziet ter hoogte van de onderste oogleden, maar ook vaak dicht bij de neus ter hoogte van de bovenste oogleden, zijn eigenlijk niets meer dan vetuitstulpingen. Dit vet bevindt zich normalerwijze rond het oog, maar kan naar voren uitstulpen, wanneer het vliesje dat het vet ter plaatse houdt, losgeraakt. Bij sommige personen is dit vliesje abnormaal zwak en kunnen de “wallen” zich op jonge leeftijd manifesteren. Dit speciale vet is zeer fijn en zeer gevoelig aan variaties van water in het organisme en kan dus zeer snel zwellen en/of ontzwellen. Wanneer deze aanwezig zijn, kan enkel een operatieve ingreep dit corrigeren.

De heelkundige ingreep

De chirurg zal u uitleggen dat de insnede ter hoogte van de onderste oogleden zal gebeuren net onder de wimpers en meestal een beetje meer naar de zijkant in een plooitje naast het oog. Het vet zal verwijderd of verplaatst worden en zeer voorzichtig zal er een beetje huid verwijderd worden. Wanneer de “wallen” duidelijk zijn en er slechts een minimale hoeveelheid van huidoverschot aanwezig is, is het mogelijk om deze vetuitstulpingen te corrigeren door een insnede aan de binnenzijde van het ooglid doorheen de conjunctiva.
Ter hoogte van het bovenste ooglid zal het huidoverschot verwijderd worden, zodat de overhangende huidplooi die zich gevormd heeft boven de wimpers gecorrigeerd wordt. Een eventueel vetoverschot, dat vaak gezien wordt ter hoogte van de neus, zal zo nodig ook verwijderd worden. Het litteken zal zich bevinden ter hoogte van de natuurlijke plooi van het bovenste ooglid en zal dus volledig onzichtbaar zijn, wanneer het oog zich opent. Wanneer het oog gesloten is, zal het litteken zichtbaar zijn gedurende enkele weken als een fijne rode lijn, soms gedurende 3 à 4 maanden. Het is echter mogelijk om een zestal dagen na de operatie zich reeds te maquilleren en dus het litteken te maskeren.

De ingreep gebeurt meestal onder lokale verdoving. Na de operatie raadden wij u aan om zo veel mogelijk de ogen te sluiten en te bedekken met koelkompressen, om een minimale zwelling te hebben in de postoperatieve periode. Het is verboden om ijsblokjes in onmiddellijk contact te brengen met de oogleden. De beste oplossing is om koude vochtige kompressen op de oogleden te leggen en deze regelmatig te vervangen.

Het postoperatieve verloop

De eerste postoperatieve nacht is meestal vrij comfortabel. Sommige patiënten hebben een spanningsgevoel, dat een beetje pijnlijk is, wat verdwijnt na het innemen van een pijnstiller. Indien de ogen zeer pijnlijk zijn na de ingreep, is het best om de chirurg te verwittigen. Opnieuw kunt u in de mate van het mogelijke de ogen bedekken met koelkompressen om de bloeduitstortingen en zwellingen te beperken. De oogleden zwellen zeer snel en u kunt hierover ongerust zijn. Het ontzwellen zal echter gebeuren over verloop van de volgende weken. Het kan zijn dat de ogen een beetje tranen gedurende de eerste postoperatieve dagen.

De hechtingen kunnen echter al verwijderd worden een 6 à 7-tal dagen na de ingreep. Vergeet niet om een hoeveelheid van de voorgeschreven zalf op de Steri-Strips aan te brengen, wat het verwijderen van de hechtingen vergemakkelijkt en vrij pijnloos maakt. Na het verwijderen van de hechtingen moet men geen zalf meer aanbrengen, maar u kunt eventueel nog enkele druppeltjes in het oog aanbrengen, welke ik u zal voorschrijven. Het is mogelijk dat 1 week na de operatie niets meer zichtbaar is van de heelkundige ingreep buiten wat lokale zwelling. Het is mogelijk dat u nog enkele bloeduitstortingen heeft, voornamelijk ter hoogte van de onderste oogleden. Inderdaad, na correcties thv de onderste oogleden, zal er steeds een vochtophoping te zien zijn thv de overgang van de onderste oogleden naar de wangen. Deze zwelling is volkomen normaal, verdwijnt steeds, maar soms zijn er tot 8 weken nodig alvorens deze volledig verdwijnt. Het is belangrijk dat de patiënt(e) voldoende geduld opbrengt en deze zwelling kan steeds gemaskeerd worden dmv maquillage.

U kan zich trouwens maquilleren zodra de hechtingen verwijderd zijn. U vermijdt het zonnebaden met de ogen gesloten gedurende ongeveer 2 maanden. Met de ogen open en beter nog met een zonnebril riskeert u niets. Men moet rekenen op ongeveer een viertal maanden voordat de littekens volledig soepel en wit zijn geworden en men dus een definitief resultaat heeft. Op dat moment zal u een nieuwe afspraak krijgen bij de chirurg, die graag zelf het finale resultaat beoordeelt.

Om de zwelling na de operatie zo veel mogelijk te vermijden, dient u zich gedurende één week aan de volgende richtlijnen te houden:

  • niet bukken;
  • op 2 kussens slapen;
  • niet op de zij slapen;
  • veel rusten;
  • geen werkzaamheden verrichten.

Ondanks het feit dat de plastische chirurg alle voorzorgsmaatregelen in acht neemt om alle complicaties te vermijden, kunnen zich na elke operatie complicaties voordoen. Deze bestaan vooral uit nabloeding, infectie en ongewenst litteken- of bindweefselvorming. Hierdoor kan het uiteindelijke operatieresultaat negatief worden beïnvloed. Ook belangrijk om te weten is dat bij ingrepen ter hoogte van de onderste oogleden, de oogsluitspier na de ingreep wat verzwakt kan zijn. Dit kan tot gevolg hebben dat het onderste ooglid wat uitzakt of zelfs wat naar buiten draait (ectropion). Vóór de ingreep zal de plastisch chirurg de stevigheid van het onderste ooglid beoordelen en u uitleggen of er nood is om bij de ingreep een bijkomende steun te geven aan het onderste ooglid. Deze bestaat uit een hechting, die langs de binnenzijde zal aangebracht worden en die verdwijnt na 2 à 3 maanden. 

Deze hechting is in sommige gevallen voelbaar aan de buiten-binnenzijde van de oogkast, doch zal verdwijnen. In sommige gevallen geeft deze bijkomende steun aan de ogen een vrij katachtig aspect, doch zoals vermeldt zullen de ogen in de loop van enkele weken à 2-tal maanden een normale positie innemen. Op dat moment zal de oogsluitspier voldoende hersteld zijn. Indien ondanks deze voorzorgsmaatregelen het onderste ooglid toch nog een beetje afhangt, kan dit zijn ten gevolge van een kleine bloeduitstorting in het onderste ooglid en littekenvorming. In 8 à 9 gevallen op 10 kan dit conservatief behandeld worden door middel van massage van het onderste ooglid, doch een zeldzame keer moet er een kleine correctieve ingreep gebeuren, die enkel pas zal doorgaan na een 6-tal à 8-tal maanden.

Deze operatie zou u normaal gezien een mooi resultaat moeten geven gedurende enkele jaren. Een nieuwe operatie is altijd mogelijk zonder enig probleem, maar moet uitgevoerd worden met een bijzondere voorzichtigheid.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Bob Vermeulen, plastische chirurgie - 2018

© 2020 Ziekenhuis Oost-Limburg