Thuiswerken in tijden van corona in combinatie met het gezin

Thuiswerken in tijden van corona in combinatie met het gezin
vrijdag, 10 apr 2020

Hieronder geven wij de mogelijkheden die ‘coronathuiswerken’ ondersteunen aan de hand van een stelling, namelijk met de kinderen en partner samen thuiswerken kan ook.

Zorg bij het thuiswerken voor het opbouwen van routine:

 • Sta op tijd op volgens je vaste patroon. Elke dag hetzelfde, in het weekend kies je desgewenst andere uren. Zorg zo voor je eigen ritme.
 • Was en kleed je alsof je naar kantoor vertrekt. Zeker als er ook medebewoners thuis zijn. Het is voor  hen een eerste ‘niet storen’ signaal.
 • Bepaal je werkuren. Hou deze zoveel als mogelijk elke dag dezelfde, zo kweek jij snel zelf je eigen routine. Werk steeds aan dezelfde werktafel.
 • Plan je pauzes en je maaltijden zoals je dat ook op kantoor zou doen. Hou je hier aan. Blijf weg uit de keuken. Het is te verleidelijk om de hele tijd te onderbreken voor een snack uit de frigo of snoepkast.
 • Stel elke dag je werkplan met je to do’s op. Idealiter doe je dat de avond van tevoren. Denk aan je keien (je belangrijkste taken) en je kikkers ( de zaken die je aan het uitstellen bent). Zij behoren als eerste op je takenlijstje. Effen het pad, leg alles klaar, dat behoedt je straks voor uitstellen.
 • Werk in pomodoro’s. Dit is echt de ideale concentratietip: werk 25 minuten en pauzeer dan even. Loop wat rond, beweeg, kijk even naar buiten, .. En start je nieuwe pomodoro van 25 minuten werken en vijf minuutjes pauze. Je productiviteit wordt ongekend hoog.​

Het grote voordeel van thuiswerken is dat je minder gestoord wordt dan op kantoor. Tenminste als je erin slaagt om je zelf niet te storen…

 • Schakel je whatsapp, facebook en twitter uit als je werkt.
 • Maak afspraken met je vrienden en familie. Deze zijn of werken ook in afzondering, ze werken thuis of zijn mogelijks technisch werkloos. Ze hebben tijd en nood aan contacten. Das gans normaal. Laat hen je werkuren kennen. Vraag dat ze deze respecteren, dwing desnoods af.
 • Lees maar enkele keren per dag de nieuwsbulletins (rond elf uur als er een corona update komt is een goed moment).
 • Werken met televisie aan gaat niet! Werken met de radio werkt voor sommigen wel, voor andere niet. Maar dit is nu niet het moment om daar mee te experimenteren.
 • Beloon jezelf tussendoor voor je harde werk, maar doe dit niet met Netflix. Een extra mindfulness sessie is een beter idee.

En dan nu de echte uitdaging. Hoe hou je deze routine terwijl de kinderen thuis spelen of studeren. Terwijl je partner ook thuis aan het werken is. Met zijn eigen routine of in het ergste geval non-routine.

We moeten hier niet flauw over doen. Het is onmogelijk een actief huishouden en familiaal leven te combineren met productief thuiswerken. Maar de tijden zijn wat ze zijn. Voel je hier ook niet te schuldig over. Je verhoogde productiviteit, het wegvallen van vele storingen en het wegvallen van alle verplaatsingen laat je best toe om op zestig procent van de tijd dat je normaal van huis weg bent meer dan je normale productie te behalen. Maar toch, die kids en partner… En dat huishouden.

 • Maak afspraken over je werkuren.
 • Verdeel samen met je partner de uren dat jullie de kinderen oppassen.
 • Maak afspraken met de kinderen. Hoe klein ze ook zijn, ook zij kunnen wel structuur aan. Ze kennen dat van in de klasjes of van in de school. Intensifieer de momenten dat je met hen speelt, en intensifieer dan de momenten dat zij alleen bezig zijn. Leer hen de pomodoro techniek.​
  Maak ook voor hen een schema op (vanaf zeven jaar moeten zij nu immers ook thuiswerken). Pas je taal en symbolen aan hun ontwikkelingsstatus aan.
 • Stem je werkritme af met dat van je partner als dat met de kinderen mogelijk is.
 • Creëer stoplichten voor je medebewoners. Zet een rode vlag of een ander symbool aan je werktafel als je werkt, als teken dat storen niet mogelijk is. Kies creatieve manieren om je werkplaats af te schermen.
 • Beperk huishoudelijke taken tijdens je werkuren, en kies een strikte routine voor de huishoudelijke zaken die je toch moet doen. Tuinonderhoud, bevoorrading en klusjes in huis stel je uit of combineer je met de aandacht voor de kinderen. Zo combineer je het nuttige met het nodige.

Samengevat. Zorg voor een routine. Maak afspraken en structuur in het samenleven met je medebewoners. Maar toch ook, wees wat mild voor jezelf in deze coronatijd. Het is allemaal niet ideaal, maar geloof echt wel dat als je enkele uren per dag echt geconcentreerd en efficiënt werkt, je best heel veel gedaan krijgt.

Bron: Zorgondersteuning,  lees het volledige artikel via deze link. https://zorgondersteuning.be/thuiswerken-in-tijden-van-corona/

 
 

Agenda

Informatieavond Borstreconstructie
dinsdag, 29 juni, 2021 - 19:30 tot 21:00
Informatieavond Borstreconstructie
dinsdag, 31 augustus, 2021 - 19:30 tot 21:00
Informatieavond Borstreconstructie (BRA-day)
woensdag, 20 oktober, 2021 - 19:00 tot dinsdag, 14 december, 2021 - 21:00

© 2021 Ziekenhuis Oost-Limburg