Griepseizoen: vaccineren of niet?

Griepseizoen: vaccineren of niet?
maandag, 30 okt 2017

Het griepseizoen is in aantocht en in de wachtkamer van uw huisarts heeft u ongetwijfeld al een affiche zien hangen met de oproep om u te laten vaccineren tegen de griep. Maar welke patiënten moeten nu een griepspuit krijgen en waarom is die vaccinatie zo belangrijk?

Door u te laten vaccineren beschermt u niet alleen uzelf maar vooral ook kwetsbare patiëntengroepen zoals zwangere vrouwen, oudere patiënten en chronisch zieken tegen de griep en de gevolgen ervan. Omdat griep een besmettelijke aandoening is en kan worden overgedragen naar deze kwetsbare mensen, adviseert de Wereld Gezondheidsraad om ook de volgende groepen jaarlijks een griepprik te geven:

  • gezinsleden van patiënten die een bijzonder hoog risico lopen op ernstige klachten bij griep, zoals patiënten met ernstige afwijkingen en stoornissen van hart- of longfunctie, patiënten met ernstig lever- of nierfalen en patiënten met een onvoldoende functionerend afweersysteem.
  • gezondheidszorgpersoneel dat in het dagelijks werk in direct contact komt met patiënten.

Ook als u niet ziek bent, kan u anderen besmetten. Griep kan immers met weinig of geen symptomen verlopen (bij tot 30% van de besmettingen). Besmette, gezonde volwassenen zijn al één dag voor ze hun eerste symptomen krijgen besmettelijk. Ze blijven dat tot vijf tot zeven dagen nadat ze ziek zijn geworden.

© 2020 Ziekenhuis Oost-Limburg