Genk loopt: Dr. Johan van Lierde (cardioloog) geeft tips

Genk loopt: Dr. Johan van Lierde (cardioloog) geeft tips
maandag, 02 mei 2016

Iedereen kan hardlopen. Hardlopen is gezond, leuk en ontspannend. Belangrijk hierbij is om dit verantwoord te doen, zodat je zoveel mogelijk van het hardlopen kan genieten! Hardlopen vraagt veel van jouw lichaam. Jouw bewegingsapparaat wordt erdoor belast en de prestatie vraagt een forse inspanning van hart- en bloedvaten. Naar aanleiding van Genk loopt geven we deze week tips mee om verantwoord te lopen.
Dr. Johan van Lierde, cardioloog in het ZOL, legt uit wanneer er sportmedisch advies nodig is.

“Elk jaar worden we geconfronteerd met een aantal sportdoden (overlijdens tijdens of in aansluiting met sportbeoefening).
Steeds luider klinkt de roep vanuit de bevolking om maatregelen. We zijn het er volkomen mee eens dat deze tragedies moeten worden voorkomen.
Tot op heden is men het in de cardiologisch wereld roerend oneens over de noodzaak om een strikt screeningsprotocol ter preventie te implementeren.

Dergelijke acties bewezen o.a. in de Veneto regio in Italië dat men hierdoor wel degelijk het aantal sportdoden terugdrong maar niet elimineerde. Ook werd duidelijk dat men om 1 hartdode te vermijden ongeveer 2000 sporters ten onrechte moest verbieden hun geliefde sport te beoefenen en ook de kost en tijdsbesteding viel economisch gesproken hard tegen.
Dit alles neemt evenwel niet weg dat elke sportdode er één te veel is.

Wanneer men de problematiek (verplicht screenen) wat meer pragmatisch bekijkt dan kan men uitgaan van een aantal harde gegevens.

  1. Vrouwen /meisjes vallen blijkbaar “nooit” plots dood bij het sporten.
  2. Prepubertaire sportdoden zijn ook quasi onbestaande.
  3. Plotse dood als eerste teken van een onderliggende hartaandoening bestaat, maar het is niet de regel.

Het ziet er dus naar uit dat we ons niet moeten concentreren op vrouwen en prepubertaire jongens met een blanco medisch dossier.

Goede redenen om over te gaan tot een nazicht zijn

  1. Een klacht (bv. pijn in de borststreek uitlokbaar door inspanning, plotse duizeligheid of collaps tijdens inspanning,  abnormale kortademigheid bij inspanning, onverklaarbaar verlies van conditie,…)
  2. Een vaststelling (bv. een hartgeruis bij klinisch onderzoek, een hoge bloeddruk, een ritmestoornis op ECG of vastgesteld op de hartslagmeter,…)
  3. Een medische voorgeschiedenis (gebruik van medicatie voor bloeddruk, hartritme, suikerziekte; een doorgemaakt hartprobleem infarct, operatie, stent,…)
  4. Een bezorgdheid (bv. mijn vader overleed plots op de leeftijd van 51 jaar, de neef van onze zoon overleed op 18 jarige leeftijd tijdens het sporten).

Tot slot is het de evidentie zelve dat sportinspanningen als recreant met voldoende “gezond verstand” moeten worden bedreven.
Niet starten aan de loopwedstrijd als je koortsig bent, zorg voor de juiste voorbereiding, voeding, materiaalkeuze, ...
Stel je doelen realistisch en voldoende bescheiden. Problemen treden vooral op als je de grenzen van je mogelijkheden gaat opzoeken. Helaas is het maar al te waar dat daar ook vaak de meeste voldoening ligt … zodat sportdoden er steeds waren en jammer genoeg steeds zullen zijn.

Tot slot wil ik opnieuw een lans breken om aan iedereen (bv als eindterm in het secundair onderwijs) de basis technieken van de reanimatie aan te leren. Steeds zijn er omstaanders aanwezig en studies wijzen uit dat de eerste onmiddellijke, adequate zorgen vaak cruciaal zijn.”

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg