Partners in zorg

Op 11 januari kreeg Bart Put (57) uit Genk te horen dat hij darmkanker had. “Vanaf dan ben ik in een rollercoaster terechtgekomen van onderzoeken, bestralingen en chemo. Ik had een goede conditie en was fit maar bij momenten ben ik toch erg ziek geweest van de behandeling. Net voor ik zou worden geopereerd, heb ik beslist om een week naar Tenerife te gaan. Ik moest aansterken en rusten werd me gezegd, en thuis ben ik toch altijd met van alles bezig. Ik had me op het ergste voorbereid maar mijn chirurg prof. Knol had me verzekerd dat de periode na de operatie onmiddelijk in het teken zou staan van comfort en herstel. Om achteraf geen te grote wonden te hebben, koos ik ervoor om met de robot geopereerd te worden. En inderdaad, alles is erg vlot verlopen. Ik ben na de ingreep rustig wakker geworden in de recovery en wat later zonder infuus naar mijn kamer teruggebracht waar ik Aquarius mocht drinken. ’s Nachts kon ik zelf al opstaan om naar het toilet te gaan en de volgende ochtend stapte ik met de kinesist over en weer op de gang en deed ik trappen.”  

Prof. dr. Knol: ‘Dhr. Put is in het hele traject rondom zijn operatie behandeld volgens de principes van ERAS (‘Enhanced Recovery After Surgery’), oftewel sneller beter worden na een operatie, zo ook bij colorectale chirurgie. Eenvoudig gezegd betekent dit dat we de patiënt zo kort mogelijk behandelen als een ‘zieke’. Daarbij zijn een adequate pijnstilling, voldoende mobilisatie en veel drinken de drie belangrijke pijlers. Daarvoor werken verschillende disciplines samen volgens vaste procedures. De hele uitleg over wat de patiënt kan verwachten krijgt hij/zij al bij de chirurg en bij onze verpleegkundig coördinator voor het colorectaal zorgpad, mevr. Marga Bogaert.” 

“De patiënt krijgt tijdens de operatie slechts een minimale hoeveelheid vocht toegediend. Dit om het lichaam niet te zwaar te belasten. Eenmaal op de kamer en mobiel moet de patiënt wel veel drinken. Bovendien willen we de patiënt niet vasthangen aan katheters, een blaassonde of maagsonde, dus dit wordt maar geplaatst bij hogere uitzondering. Daarnaast is het essentieel dat de patiënt voldoende pijnstilling krijgt om snel te mobiliseren en niet teveel wondpijn te hebben. We willen dat de patiënt de eerste dag na de ingreep al 6 uur uit bed is. En dit geldt niet alleen voor de fittere patiënten maar ook voor iemand van 80 jaar.”  

“Het zorgtraject wordt gedragen door een multidisciplinair team. De chirurg werkt minimaal invasief, de anesthesist geeft zo weinig mogelijk vocht en voldoende pijnstilling tijdens de operatie; de kinesist begeleidt de patiënt bij het mobiliseren, de diëtist kijkt naar de optimale voeding en ook van de verpleging wordt een ‘mindswitch’ gevraagd omdat de patiënt sneller zelfstandig is. De verpleegkundige stimuleert de patiënt om voldoende te drinken en te bewegen en trekt aan de bel wanneer er mogelijk moet worden afgeweken van het standaard zorgpad. Alle data worden geregistreerd en geanalyseerd. Want door te meten zie je de verschillen, volg je de compliance op en weet je waar je moet bijsturen. De verschillen met wat wij ‘ERAS-light’ noemen zijn indrukwekkend. Natuurlijk zijn we er trots op om het eerste erkende ERAS-centrum in Belgie (ERAS-society) te zijn, maar nog belangrijker is dat de patiënten beter en sneller herstellen; bovendien is het hele traject nog meer een teamsport geworden voor alle betrokkenen.” 

Bart Put en prof. dr. Joep Knol

Lees het hele artikel (pdf)

(Klik op de afbeelding om de pdf te openen.)

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg