Vernauwing van de plasbuis

Een urethrastrictuur, ook bekend als vernauwing van de plasbuis, is een medische aandoening waarbij de plasbuis vernauwd of geblokkeerd is. De plasbuis is de buis die urine van de blaas naar buiten transporteert. Bij vermoeden van een plasbuisvernauwing zal de uroloog bij u een cystoscopie en vervolgens vaak een urethrografie worden uitgevoerd.

De meest voorkomende oorzaak van een urethrastrictuur is littekenvorming als gevolg van letsel, ontsteking of eerdere medische procedures, zoals een operatie aan de prostaat. Symptomen kunnen zijn: moeilijkheden bij het starten van het plassen, zwakke urinestraal, blaasontstekingen, frequent urineren en het gevoel van onvolledige lediging van de blaas.

Om een urethrastrictuur te behandelen, kan een uroloog verschillende benaderingen gebruiken. Een veelvoorkomende methode is een urethrotomie, waarbij de vernauwde sectie van de plasbuis chirurgisch (inwendig) wordt ingesneden. Bij ernstige of complexe stricturen kan reconstructieve chirurgie nodig zijn. Bij wederkerende vernauwingen na voorgaande chirurgie of patiënten op leeftijd wordt soms geopteerd de plasbuis op afgesproken intervallen open te rekken (dilatatie), hetzij op consultatie, ofwel de patiënt zichzelf te leren sonderen/dilateren.

Na de behandeling is het belangrijk om op op controle te komen. Liefst met een goed gevulde blaas om een correcte straalmeting (flowmetrie) te kunnen uitvoeren.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Hans Goethuys, Urologie - 2024

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg