Prostaatkanker

Prostaatkanker is een vorm van kanker die zich ontwikkelt in de prostaatklier, een klein orgaan in het mannelijke voortplantingssysteem dat verantwoordelijk is voor de productie van zaadvloeistof. Prostaatkanker ontstaat wanneer cellen in de prostaat ongecontroleerd beginnen te groeien en een tumor vormen.

Prostaatkanker kan zich op verschillende manieren presenteren, variërend van gelokaliseerde tot gemetastaseerde prostaatkanker:

  • Gelokaliseerde prostaatkanker: Bij gelokaliseerde prostaatkanker is de kanker beperkt tot de prostaatklier en heeft deze zich niet verspreid naar andere delen van het lichaam. In dit stadium kan de kanker soms langzaam groeien en kunnen er vaak geen symptomen aanwezig zijn. Gelokaliseerde prostaatkanker wordt vaak ontdekt door middel van een PSA-bloedtest, een rectaal onderzoek of een prostaatbiopsie.
  • Lokaal uitgebreide prostaatkanker: Lokaal uitgebreide prostaatkanker betekent dat de kanker zich heeft verspreid buiten de prostaatklier, maar nog steeds in de buurt van de prostaat en de omliggende weefsels blijft. Het kan zich bijvoorbeeld verspreiden naar de zaadblaasjes, de zaadleiders of het weefsel rondom de prostaat. Bij lokaal uitgebreide prostaatkanker kunnen symptomen zoals urinaire problemen, pijn en bloed in de urine of sperma optreden.
  • Gemetastaseerde prostaatkanker: Gemetastaseerde prostaatkanker betekent dat de kanker zich heeft verspreid naar andere delen van het lichaam, zoals de botten, lymfeklieren, lever of longen. In dit stadium kan prostaatkanker andere symptomen gaan veroorzaken, waaronder botpijn, gewichtsverlies, vermoeidheid en problemen met de ademhaling, afhankelijk van de locatie van de uitzaaiingen.

Het is belangrijk om te weten dat prostaatkanker niet altijd dodelijk is. Vooral op oudere leeftijd wordt vaak prostaatkanker gevonden terwijl deze vaak geen klachten geven en geen risico vormen. Veel gevallen van prostaatkanker groeien langzaam en hebben geen significante impact op de levensverwachting of de kwaliteit van leven van (vooral oudere) mannen. Voor sommige mannen kan actieve monitoring, waarbij regelmatige controles en observatie plaatsvinden, een geschikte aanpak zijn.

Het is anderzijds belangrijk dat prostaatkanker serieus moet worden genomen en dat vroege detectie en behandeling van gelokaliseerde of lokaal uitgebreide prostaatkanker belangrijk zijn om de kans op herstel te vergroten. Daarom wordt aanbevolen dat mannen regelmatig gescreend worden op prostaatkanker, zeker als ze een verhoogd risico hebben (bvb indien bij verwanten gerelateerde kankers vastgesteld werden).

Onthoud dat elke individuele situatie anders is, en het is cruciaal om met je behandelend arts te spreken over je specifieke diagnose, het stadium van de kanker en de beschikbare behandelingsopties. Je arts zal je begeleiden bij het nemen van de beste beslissing voor jouw situatie.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Hans Goethuys, Urologie - 2024

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg