Robot geassisteerde prostatectomie

Een robot-geassisteerde prostatectomie is een chirurgische procedure waarbij de prostaatklier en de zaadblaasjes worden verwijderd met behulp van een robotisch systeem als behandeling voor prostaatkanker. In het ZOL zijn twee robots beschikbaar, beide van het type Da Vinci Xi (Intuitive). Een robot-geassisteerde procedure biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele open chirurgie, waaronder kleinere incisies, minder bloedverlies en een sneller herstel.

Bij deze ingreep kan langs anterieur de blaas vrijgemaakt worden om zo bij de prostaat te komen, deze te verwijderen en de blaas rechtstreeks aan de plasbuis te hechten. Alternatief kan de Retzius-sparende techniek gebruikt worden, waarbij de blaas volledig ongemoeid gelaten wordt. Bij deze benadering worden waar de uitgebreidheid van de kanker het toelaat de natuurlijke anatomische structuren rondom de prostaat zoveel mogelijk gespaard, hetgeen voornamelijk betere resultaten biedt op vlak van continentie (het ophouden van de urine) na de procedure.

Een prostatectomie zal aan één of beide zijden zenuwsparend kunnen gebeuren als dit oncologisch veilig is. Hiervoor wordt gekeken naar de uitgebreidheid en de graad van de kanker. Dit is een inschatting die uw arts samen met u zal maken. Het sparen van de zenuwbundels naast de prostaat kan de kans op erectiestoornissen na de operatie verminderen.

Tijdens een robot-geassisteerde prostatectomie kan ook een lymfadenectomie worden uitgevoerd. Dit houdt in dat de lymfeklieren rondom de prostaat worden verwijderd en geanalyseerd op de aanwezigheid van kankercellen. Een lymfadenectomie kan worden aanbevolen als er een verhoogd risico bestaat op lymfekliermetastasen, bijvoorbeeld als de kanker agressiever is of als er aanwijzingen zijn van uitzaaiing in de lymfeklieren.

Net als bij elke chirurgische ingreep kunnen er complicaties optreden bij een robot-geassisteerde prostatectomie. Enkele veelvoorkomende complicaties zijn bloedingen, infecties, urine-incontinentie (urineverlies) en erectiestoornissen. Het is belangrijk op te merken dat niet alle patiënten deze complicaties ervaren en dat de kans op herstel en verbetering van deze problemen in de loop van de tijd vaak hoog is. De kans op deze complicaties is afhankelijk van vele factoren, waarvan oa de leeftijd van de patiënt, de uitgebreidheid van de procedure, eventuele vooraf bestaande problemen en de ervaring van de chirurg.

De kans op genezing na een succesvolle robot-geassisteerde prostatectomie hangt af van verschillende factoren, zoals het stadium van de kanker, de aanwezigheid van uitzaaiingen en de agressiviteit van de tumor. Bij gelokaliseerde prostaatkanker is de kans op genezing over het algemeen hoog, vooral als de kanker vroeg wordt ontdekt en behandeld. Het is echter mogelijk dat aanvullende therapie, zoals bestraling of hormoontherapie, nodig kan zijn als er risicofactoren aanwezig zijn of als er enige indicatie is van resterende kankercellen na de operatie.

Het is belangrijk om met zowel je behandelend uroloog als de oncocoach te praten over de specifieke details van de robot-geassisteerde prostatectomie, inclusief de benadering die wordt gebruikt, de mogelijkheid van een Retzius-sparende procedure, de noodzaak van een lymfadenectomie en de mogelijke complicaties en behandelingsmogelijkheden. Samen kunnen jullie de beste behandelingsoptie bespreken die past bij jouw individuele situatie.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Hans Goethuys, Urologie - 2024

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg