Cystoscopie

Een cystoscopie is een procedure die wordt uitgevoerd om de binnenkant van uw blaas te onderzoeken met behulp van een instrument dat een cystoscoop wordt genoemd. Het is een belangrijk diagnostisch hulpmiddel dat artsen helpt om verschillende blaasproblemen, waaronder blaaskanker, op te sporen en te evalueren.

Tijdens een cystoscopieprocedure wordt een flexibel buisje met een camera aan het uiteinde, de cystoscoop, in uw plasbuis ingebracht en voorzichtig naar uw blaas geleid. De plasbuis is het kanaal waardoor urine van uw blaas naar buiten stroomt. Om de procedure comfortabeler te maken, wordt meestal een verdovende gel aangebracht op het gebied van uw plasbuis voordat de cystoscoop wordt ingebracht.

De arts zal de cystoscoop langzaam in uw plasbuis schuiven en steriele water in uw blaas laten lopen om de wanden van de blaas uit te zetten. Dit helpt de arts om een beter zicht te krijgen op eventuele afwijkingen. Tijdens het inbrengen kunt u een lichte druk of een gevoel van volheid ervaren, maar het zou geen pijn moeten doen. Het is belangrijk om ontspannen te blijven tijdens de procedure.

Terwijl de arts de cystoscoop door uw plasbuis beweegt, kunt u op een monitor meekijken en eventuele afwijkingen zien die worden waargenomen. De arts kan ook kleine instrumenten gebruiken via de cystoscoop om bijvoorbeeld een stent te verwijderen.

Na de cystoscopie kunt u mogelijk wat ongemak of een licht branderig gevoel ervaren bij het plassen, maar dit zou binnen een paar dagen moeten verdwijnen. Het is belangrijk om voldoende water te drinken om uw blaas te spoelen en eventuele irritatie te verminderen. Uw arts zal de resultaten van de cystoscopie met u bespreken en eventuele vervolgstappen of behandelingsopties aanbevelen.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Hans Goethuys, Urologie - 2024

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg