Hormoontherapie

Hormoontherapie, ook wel bekend als androgeendeprivatietherapie, is een behandeling voor prostaatkanker die tot doel heeft de groei van kankercellen te remmen door het mannelijke hormoon testosteron te verlagen. Testosteron stimuleert de groei van prostaatkanker, dus door de hormoonspiegels te verminderen, kan de groei van de prostaatkanker worden geremd.

Hormoontherapie kan op verschillende manieren worden toegediend. Meestal gebeurt dit door middel van regelmatige inspuitingen die de productie van testosteron blokkeren (zoals LHRH-agonisten of LHRH-antagonisten), medicijnen die de werking van testosteron blokkeren (zoals anti-androgenen) of een combinatie van beide.

Indicaties voor hormoontherapie kunnen variëren, afhankelijk van het stadium en de kenmerken van de prostaatkanker. Hormoontherapie kan worden gebruikt als primaire behandeling voor gevorderde prostaatkanker, vooral als er metastasen (uitzaaiingen) aanwezig zijn. Hormoontherapie is bij gemetastaseerde prostaatkanker de basis van de therapie, waaraan tegenwoordig vaak andere systemische behandelingen worden toegevoegd. Enkele voorbeelden van aanvullende behandelingen zijn Abiraterone, Enzalutamide, Apalutamide, Darolutamide en Docetaxel. In het ZOL kunnen we alle behandelingen aanbieden die op dit moment aangeraden worden. Daarnaast bieden we de kans aan geselecteerde patiënten om deel te nemen aan studies om zo vroeger bepaalde behandelingen te kunnen krijgen.

De indicatie voor deze aanvullende systemische behandelingen wordt bepaald door de behandelend arts in samenspraak met de MOC (multidisciplinair oncologisch comité) en uiteraard in overleg met de patiënt. De behandelend arts zal de verschillende opties met jou bespreken en samen met jou een behandelplan opstellen dat het beste past bij jouw individuele situatie en behoeften.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Hans Goethuys, Urologie - 2024

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg