Totale blaasverwijdering

Een robot-geassisteerde radicale cystectomie is een complexe chirurgische procedure die wordt uitgevoerd om de blaas te verwijderen bij patiënten met blaaskanker. Het wordt "robot-geassisteerd" genoemd omdat de operatie wordt uitgevoerd met behulp van een chirurgisch robotsysteem dat de chirurg nauwkeurige controle en verhoogde precisie biedt. In het ZOL voeren we de meerderheid van deze ingrepen uit met behulp van de Da Vinci Xi van Intuitive.

Tijdens de procedure maakt de chirurg meerdere kleine incisies in de buik om toegang te krijgen tot de de buikholte. Vervolgens wordt een robotarm met speciale chirurgische instrumenten via deze incisies ingebracht. De chirurg bedient de robotarm vanaf een console in de operatiekamer, waarbij hij gebruikmaakt van 3D-beelden om de ingreep uit te voeren.

Met behulp van de robotinstrumenten maakt de chirurg de blaas en (meestal) de aangrenzende lymfeklieren vrij. Bij mannen worden de prostaat en de zaadblaasjes meestal mee verwijderd. Er wordt waar mogelijk zenuwsparend gewerkt teneinde de erecties te vrijwaren. Bij vrouwen wordt kan orgaansparend gewerkt worden, dat wil zeggen dat de vagina, baarmoeder en eierstokken gespaard worden. De juiste strategie van een operatie wordt in detail besproken met de patient.

Na het vrijmaken van de blaas wordt deze in een speciale zak geplaatst, samen met andere structuren (zie bovenstaande). Bij mannen wordt de blaas op het einde van de procedure verwijderd via een kleine insnede links in de buik. Bij vrouwen kan dit meestal via de vagina.

Na het verwijderen van de blaas wordt er een nieuwe constructie gemaakt om de urine op te slaan en naar buiten te brengen. De klassieke manier is daarvoor een urostoma, ook wel een Brickerstoma genoemd. Als alternatief bieden we in het ZOL ook een neoblaas, ureterocutaneostomies of een continent sondeerbaar stoma (Mainz pouch) aan. Deze derivaties gebeuren eveneens robot-geassisteerd. Er bestaat hierin geen ‘beste’ optie, dit is iets heel individueel dat patiënt per patiënt besproken wordt.

Een robot-geassisteerde radicale cystectomie biedt voordelen zoals verminderd bloedverlies, kleinere littekens, kortere ziekenhuisopname en sneller herstel in vergelijking met traditionele open chirurgie. Ook in dit geval zijn er echter risico's en complicaties, zoals infectie, bloeding of problemen met de urinewegen. Dit wordt voor een ingreep duidelijk met u besproken.

Voorafgaand aan de operatie worden patienten opgenomen in een prehabilitatie traject. Dit heeft verschillende aspecten, waaronder dieet-advies, rookstopbegeleiding en training met de kinesist. Vooraf worden patienten gezien door de oncocoach, de stomaverpleegkundige en de anesthesist.

De ziekenhuisopname varieert naargelang het verloop en de algemene toestand van de patient. Meestal is ontslag mogelijk na 4 à 7 dagen. Thuis is er een herstelperiode waarin u voldoende ondersteuning dient te krijgen van een multidisciplinair team van zorgverleners, waaronder thuisverpleegkundigen, fysiotherapeuten en stomaverpleegkundigen, om u te begeleiden bij het herstel en om u te leren omgaan met eventuele veranderingen in uw urinewegfunctie.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Hans Goethuys, Urologie - 2024

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg