Nierstenen

Nierstenen zijn harde kristalachtige afzettingen die zich vormen in de nieren, de organen die verantwoordelijk zijn voor het filteren van afvalstoffen uit het bloed en het produceren van urine. Deze stenen kunnen variëren in grootte en kunnen erg klein zijn, vergelijkbaar met zandkorrels, of ze kunnen groter worden, meestal 5mm, soms groter tot meer dan 1 cm.

De vorming van nierstenen wordt veroorzaakt door de ophoping van bepaalde stoffen in de urine, zoals calcium, oxalaat en urinezuur. Wanneer deze stoffen te geconcentreerd raken, kunnen ze kristallen vormen die uiteindelijk samenklonteren en nierstenen vormen. Dit kan gebeuren als gevolg van verschillende factoren, waaronder onvoldoende vochtinname, een dieet dat rijk is aan zout en dierlijke eiwitten of oxalaten, bepaalde medische aandoeningen en erfelijke factoren.

Als je nierstenen hebt, kun je verschillende symptomen ervaren. De meest voorkomende symptomen zijn intense pijn in de rug of buik, bloed in de urine, frequent urineren, een branderig gevoel bij het plassen en donkere urine. Soms kan de pijn zo hevig zijn dat het je dagelijkse activiteiten belemmert.

Als je vermoedt dat je nierstenen hebt, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Je arts kan verschillende onderzoeken uitvoeren, zoals bloed- en urinetests, en beeldvormende technieken zoals een CT-scan, om een diagnose te stellen. Op basis van de grootte en locatie van de stenen, evenals de ernst van de symptomen, zal de arts een behandelplan voorstellen.

Kleine nierstenen (minder dan 5 mm) kunnen vaak vanzelf worden uitgeplast met pijnmedicatie om de symptomen te verlichten. Je arts kan je ook aanbevelen om weinig te drinken op momenten van hevige pijn om de druk in de nier te verminderen en medicatie te nemen om het urine kanaal te ontspannen. In sommige gevallen kan een medische ingreep nodig zijn, zoals schokgolftherapie, waarbij geluidsgolven worden gebruikt om de stenen te vergruizen, of ureteroscopie, waarbij de steen wordt verwijderd via het urinekanaal.

Om toekomstige nierstenen te voorkomen, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen. Dit omvat voldoende water drinken om gehydrateerd te blijven, een dieet volgen dat arm is aan zout en dierlijke eiwitten, arm aan oxalaten (overdaad aan koffie, zwarte thee, Cola, chocolade vermijden) en regelmatig je urine controleren op veranderingen: de urine dient bij voorkeur steeds wit te zijn in de plaats van donker geel.

Onthoud dat elke persoon en situatie uniek is, dus het is belangrijk om met je arts te overleggen over de beste behandeling en preventieve maatregelen voor jouw specifieke situatie.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Hans Goethuys, Urologie - 2024

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg