Prostaatbiopsie

Een prostaatbiopsie is een procedure waarbij kleine weefselmonsters worden genomen uit de prostaatklier om te worden geanalyseerd op de aanwezigheid van kanker. Uw arts kan dit voorstellen wanneer er verdenking is op prostaatkanker obv een verhoogd PSA-gehalte of verdachte bevindingen op een eerdere beeldvormingstest, zoals een echografie of een MRI.

Er zijn twee veelvoorkomende methoden voor het uitvoeren van een prostaatbiopsie: transrectaal en transperineaal.

  • Transperineale biopsie: Bij een transperineale biopsie wordt de naald via de huid tussen het rectum en de balzak (perineum) ingebracht om toegang te krijgen tot de prostaat. Dit laat toe om de huid daar te ontsmetten, hetgeen de kans op infectie nadien duidelijk vermindert. De procedure gebeurt meestal onder lokale verdoving en wordt doorgaans goed verdragen.
  • Transrectale biopsie: Bij een transrectale biopsie wordt de biopsie via het rectum (endeldarm) afgenomen. Bij deze benadering wordt voorafgaand aan de procedure een antibioticakuur voorgeschreven om infecties te voorkomen. Doorgaans is er beperkt ongemak tijdens de procedure.

De keuze tussen transrectale en transperineale biopsie hangt af van verschillende factoren, zoals de medische geschiedenis van de patiënt en de voorkeur van de arts.

Wat betreft verdoving, kan een prostaatbiopsie doorgaans onder lokale verdoving worden uitgevoerd. Hierbij wordt een verdovingsmiddel direct in de prostaat geïnjecteerd om het gebied te verdoven en pijn te minimaliseren. Dit stelt de patiënt in staat om wakker te blijven tijdens de procedure, maar de meeste ongemakken worden verlicht.

Cognitieve fusie met MRI, ook wel bekend als beeldgestuurde biopsie, is een techniek waarbij de beelden van een voorafgaande MRI-scan van de prostaat worden gebruikt om de biopsie nauwkeuriger te begeleiden. Door de MRI-beelden te koppelen aan real-time echografiebeelden tijdens de biopsie, kan de arts gerichter weefselmonsters nemen van verdachte gebieden die op de MRI worden waargenomen. Dit verbetert de nauwkeurigheid van de biopsies en verkleint de kans op het missen van kwaadaardige laesies.

Na prostaatbiopten is het raadzaam om enkele dagen rust te nemen en niet te fietsen. Indien een antibioticakuur nodig is zal uw arts dit voorschrijven. Het is mogelijk dat bepaalde bloedverdunners tijdelijk gestaakt moeten worden voor de procedure. Bij twijfel hierover is het raadzaam uw arts te consulteren.
 

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Hans Goethuys, Urologie - 2024

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg