Behandeling van Stress Urinaire Incontinentie bij Vrouwen

Stress urinaire incontinentie (SUI) is een veelvoorkomende vorm van urineverlies bij vrouwen, meestal veroorzaakt door verzwakte bekkenbodemspieren. Deze pagina biedt inzicht in de behandelingsopties die beschikbaar zijn om SUI te beheren en uw kwaliteit van leven te verbeteren.

Leefstijlaanpassingen

Bekkenbodemoefeningen: Deze oefeningen versterken de spieren die de urinebuis ondersteunen. Een fysiotherapeut kan u begeleiden bij het correct uitvoeren van deze oefeningen.

Gewichtsbeheersing: Overgewicht kan de druk op de blaas vergroten, dus afvallen kan helpen bij het verminderen van SUI-symptomen.

Medicatie

Geneesmiddelen: In sommige gevallen kunnen medicijnen worden voorgeschreven. Deze medicijnen kunnen de activiteit en kracht van de spieren in urinebuis verbeteren, en daardoor de symptomen van stress urinaire incontinentie verminderen. Meestal heeft dit eerde maar een beperkt effect. Bovendien geeft deze medicatie dikwijls veel nevenwerkingen (oa misselijkheid, braken, vermoeidheid, slaperigheid of juist slapeloosheid…)

Minimaal Invasieve Behandelingen

Injecties (bulking agents): Een gelachtige substantie kan in de wand van de urethra worden geïnjecteerd om het sluitmechanisme te versterken. Dikwijls zijn meerdere en herhaalde injecties noodzakelijk. In het algemeen is deze procedure minder effectief dan de klassieke heelkundige behandelingen.

Chirurgische Behandelingen

TVT (Tension-free Vaginal Tape) of TOT (Transobturator Tape): Dit zijn chirurgische ingrepen waarbij een sling of band onder de plasbuis wordt geplaatst om de ondersteuning te verbeteren.

Autologe sling:  Dit is een chirurgische ingrepen waarbij een band van lichaamseigen weefsel (bindweefsel van bijvoorbeeld de buikspier of de dij) onder de plasbuis wordt geplaatst om de ondersteuning te verbeteren.

Colposuspensie: Dit is een operatie waarbij de blaasuitgang en plasbuis worden opgetrokken en vastgezet om de plasbuis beter te ondersteunen.

Kunstsluitspier (sfincter prothese voor urineverlies): Dit is een operatie waarbij een kunstmatige sluitspier rond de plasbuis wordt aangebracht en een pompje ter hoogte van de grote schaamlip waarmee de kunstsluitspier bediend/geopend kan worden op het moment van plassen.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Hans Goethuys, Urologie - 2024

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg