Prof. Dr. Joep Knol

Foto prof. dr. Joep Knol

 

Prof. Dr. Joep Knol

Dienst Algemene, Abdominale en Oncologische Chirurgie
Kliniekhoofd, Colorectale Chirurgie
Ziekenhuis Oost Limburg (ZOL Genk, campus Sint-Jan – Genk, ZOL Genk, campus Sint-Barbara – Lanaken, en ZOL Maas en Kempen – Maaseik)

Gast Professor UHasselt
Visiting Professor Universiteit Catania (Italië) : "Human anatomy" en "Master in Surgical and Laparoscopic Anatomy"
Board member Belgian Societey ColoRectal Surgery (BSCRS)
Lid van EAES
Editorial Board Techniques of Coloproctology
Reviewer voor Techniques of Coloproctology, Britisch Journal of Surgery, Surgery, DCR 

Prof. Dr. Joep Knol is een Nederlandse chirurg die al ruim 30 jaar in België woont en werkt en er ook volledig is opgeleid.

Joep Knol werkte enkele jaren als staflid op de dienst Abdominale Chirurgie van het UZ Leuven en bezocht in die tijd ook jaarlijks de Mayo Clinic in Rochester (USA).

Van 2005 tot 2010, werkte hij in het MZNL te Pelt en vervolgens in het Jessa ziekenhuis te Hasselt (2010-2020) , waar hij de laatste jaren diensthoofd was van de dienst Abdominale chirurgie. In 2019 promoveerde Dr. Joep Knol tot PhD door zijn joint-thesis (een samenwerking VU Amsterdam (NL) – UHasselt(BE)) “Transanal Total Mesorectal Excision – Safe Introduction of A New Technique” met succes te verdedigen. In 2020 werd hij als gastprofessor benoemd aan de UHasselt en kreeg hij eveneens een Master aan de Universiteit van Catania, Italië, om les te geven over anatomie van de buik, mn. gericht op minimaal invasieve chirurgie (kijkoperaties en robotchirurgie).

Joep Knol was in 2015 mede-oprichter van de iLappSurgery Foundation. Dit fonds zonder winstoogmerk richt zich op digitale teaching, mn. de ontwikkeling van Apps, om op die manier jonge enthousiaste chirurgen op te leiden in chirurgische technieken. De inhoud van de Apps is zeer vernieuwend en dynamisch; bovendien werkt de wereldtop van de chirurgie er aan mee.

Joep Knol is eveneens Nationaal coördinator voor AIS-channel, een web-based kanaal dat zich ook bezighoudt met digitale teaching.

Vanaf 10-2020 is Joep Knol werkzaam in het ZOL ziekenhuis te Genk, waar hij zich als Kliniekhoofd, Colorectale Chirurgie bezig houdt met de chirurgische behandeling van darmziekten, oa. darmkanker. Verder is hij betrokken bij het Obesitascentrum en verricht hij meer algemene abdominale chirurgie (galblaas, liesbreuk, maaghernia). Hij is ook boardmember van de BSCRS (Belgian Section of ColoRectal Surgery), expert in meerdere nationale en internationale stuurgroepen en reviewer voor meerdere medische tijdschriften.

Joep Knol publiceerde meer dan 40 artikels en ook enkele boekhoofdstukken, en bovendien was hij spreker op verschillende grote congressen op 5 verschillende continenten. Ook opereerde hij meermaals in het buitenland en geeft hij zelf cursussen aan binnen- en buitenlandse bezoekers.

De raadpleging is voorzien in ZOL Genk, campus Sint-Jan 089 32 60 20

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg