Dr. Frank Claessens

Foto dr. Frank Claessens

 

Dr. Frank Claessens

Dienst Algemene, Abdominale en Oncologische Chirurgie Adjunct Medisch Directeur
Ziekenhuis Oost Limburg (ZOL Genk, campus Sint-Jan – Genk, ZOL Genk, campus Sint-Barbara – Lanaken, en ZOL Maas en Kempen – Maaseik)

Lid van Kononklijk Belgisch Genootschap voor Heelkunde
Co-oprichter van spoedgevallendienst Ziekenhuis Maas en Kempen
Co-auteur Handbook of Obesity Surgery

Dr. Frank Claessens volgde zijn opleiding tot Doctor in de Genees-, Heel- en Verloskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven. Vervolgens behaalde hij de erkenning als Geneesheer-Specialist in de Algemene Heelkunde na specialisatiejaren aan de University of Witwatersrand South-Africa (Traumatologie, Algemene en Vasculaire Geneeskunde; 1986-1988), het Aalsters Stedelijk Ziekenhuis (Thoracale- en Vaatheelkunde & Spoedgevallen; 1988-1990) en het Academisch Ziekenhuis VUB (Abdominale- en Laparoscopische Heelkunde 1990-1992).

Van 1992 tot 1994 werkte Dr. Frank Claessens in het Academisch ziekenhuis VUB als staflid van de medische dienst Hart-, Thorax- en Vaatchirurgie.

In 1994 verliet hij de VUB om in Ziekenhuis Maas en Kempen zijn eigen dienst Algemene Heelkunde & Vaatchirurgie uit te bouwen. In 1995 introduceerde hij als voortrekker de laparoscopische heelkunde op beide campussen van Ziekenhuis Maas en Kempen en besloot zich specifiek te focussen op de uitbouw van de abdominale heelkunde in de zorgregio Maasland en Kemp & Duin. Om deze regio tevens te kunnen voorzien van (semi)-urgente geneeskunde & chirurgie, zette hij in 1996 zijn schouders onder de oprichting van een gespecialiseerde spoedgevallendienst op campus Maaseik.

In 1997 was Dr. Frank Claessens één van de pioniers in Vlaanderen om Bariatrische chirurgie op de kaart te zetten. Zo startte hij in 1997 zijn multidisciplinaire Obesitaskliniek met inbegrip van een pre- en post operatief zorg- en & begeleidingstraject. Deze taak combineerde hij met zijn functie als Medisch diensthoofd Heelkunde binnen Ziekenhuis Maas en Kempen vanaf 2000. Dr. Frank Claessens bouwde zijn Obesitaskliniek succesvol uit in de volgende jaren en breidde zijn zorggebied uit tot ver over de Nederlandse grens. In 2010-2012 publiceerde hij o.a. in Obesity Surgery (Official Journal of the International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders) en als als co-auteur van “Handbook of Obesity Surgery”. Daarnaast was hij in deze periode gastlector op diverse buitenlandse congressen.

In 2016 koos Dr. Frank Claessens voor een bijkomende uitdaging en werd Medisch directeur van Ziekenhuis Maas en Kempen. Hij combineert tot op heden deze functie parttime met zijn activiteiten als Abdominaal, Bariatrisch Chirurg. Hiertoe behaalde hij in 2019 de opleiding ‘Ziekenhuismanagement’ aan de Vlerick Business School.

In kader van de fusie van Ziekenhuis Maas en Kempen en Ziekenhuis Oost Limburg, wordt Dr. Frank Claessens vanaf januari 2021 adjunct Medisch diensthoofd Ziekenhuis Oost Limburg. Hij zal deze directiefunctie (parttime) verder blijven combineren met zijn Abdominale, Bariatrische Chirurgische activiteiten.

De raadpleging is voorzien in ZOL Maas en Kempen 089 50 57 10

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg