Galwegen

 

Galstenen

De galblaas is een klein zakje, gelegen aan de onderkant van de lever.
Het galvocht wordt aangemaakt in de lever en wordt, tussen de maaltijden in, opgeslagen in de galblaas. De lever produceert gemiddeld een liter galvocht per dag.
Als er eten in de maag komt, trekt de galblaas samen zodat er ongeveer 100 ml. gal naar de dunnedarm wordt afgegeven. Gal helpt vooral in de vertering van vet.

Door een onevenwicht tussen het cholesterol-gehalte en het galpigment kunnen er kristalletjes worden gevormd in de galblaas, die kunnen aangroeien tot galstenen.
Afhankelijk van de samenstelling van de galsteen spreken we van cholesterolstenen, gemengde stenen, of pigmentstenen.

Op oudere leeftijd heeft een groot deel van de mensen galstenen, maar niet iedereen krijgt er last van. Symptomatische galstenen komen het meest voor bij vrouwen rond de 40 jaar, en meer in geval van blond hair. Dus FFF: Female, Forty and Fair.

Klachten kunnen bestaan uit terugkomende abdominale koliekpijnen (hevige buikpijn die in golven komt en bewegingsdrang geeft), onsteking van de galblaas (cholecystitis), icterus (gele kleur van het gelaat in combinatie met bleke ontlasting igv stenen in de hoofdgalweg), ontsteking van de pancreas (pancreatitis) of van de hoofdgalweg (cholangitis).

Behandeling

Als galstenen zorgen voor klachten, is het best om de galblaas te verwijderen (cholecystectomie). Dit gebeurt meestal met een kijkoperatie.
Een kijkoperatie heeft als voordeel dat er kleinere sneetjes worden gemaakt zodat er na de operatie minder pijn is en activiteiten sneller hernomen kunnen worden. Ook is de kans op wondinfecties kleiner. Bij de laparoscopische techniek worden er 4 kleine sneetjes gemaakt.
De galblaas, waar de steentjes of gruis inzitten, wordt als geheel verwijderd, terwijl de galwegen zelf ter plaatse blijven.
De operatie duurt meestal 30-60 minuten en de patiënten blijven meestal 0-1 nachten. 

Inhoudsverantwoordelijke
Prof. dr. Kurt Van der Speeten, Abdominale Heelkunde - 2021

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg