Reizen naar het buitenland

Het Zika-, Westnijl- en Denguevirus zijn virussen die voornamelijk op de mens overgedragen worden door bepaalde soorten muggen. Het oplopen van één van deze virussen kan bepaalde risico’s inhouden voor een mogelijke zwangerschap en wordt daarom best vermeden. De situatie van deze virussen wordt nauw opgevolgd. Er wordt gevraagd aan wensouder(s) om:

  • 3 maanden voor het starten van de fertiliteitsbehandeling en tijdens de fertiliteitsbehandeling niet naar landen te reizen waar kortelings bevestigde gevallen van Zika werden gerapporteerd.
  • 28 dagen voor het starten van de fertiliteitsbehandeling en tijdens de fertiliteitsbehandeling niet naar landen te reizen waar kortelings bevestigde gevallen van Dengue of Westnijl werden gerapporteerd.

Deze regel geldt ook voor anonieme/gekende spermadonoren en eiceldonoren. De fertiliteitsconsulenten/labo zullen daarom geregeld vragen of u de voorbije maanden in het buitenland geweest bent. Het is in uw eigen belang en in het belang van de acceptoren dat de vragenlijst zorgvuldig wordt ingevuld. Indien u toch naar een land zou reizen waar Zika/Dengue/Westnijl kortelings werd gerapporteerd, wordt er gevraagd om dit op voorhand te melden aan de consulenten.

Zika virus

Het zikavirus is een flavivirus dat zikakoorts veroorzaakt. Het wordt op de mens overgedragen door bepaalde soorten muggen. Andere mogelijke manieren van overdracht zijn: van moeder op ongeboren kind tijdens de zwangerschap, via seksueel contact, via bloedtransfusie of via orgaantransplantatie. Het zikavirus komt voor in Zuid- en Centraal Amerika, de Caraïben, maar ook in mindere mate in Azië, Afrika en Oceanië. Voor de volledige lijst landen (categorie 1 + 2) kan u terecht op deze website.

De meeste infecties verlopen asymptomatisch of veroorzaken een mild ziekteverloop. Eventuele klachten ontstaan enkele dagen tot maximaal 12 dagen na besmetting en duren ongeveer een week (koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, moeheid, rode ogen, huiduitslag). Meestal heeft de ziekte een goedaardig verloop en verdwijnen de symptomen vanzelf. Het zikavirus kan echter tijdens de zwangerschap worden overgedragen van de moeder naar het ongeboren kind. Er kunnen daarbij foetale afwijkingen (bijv microcefalie) optreden. Wie griepachtige klachten ontwikkelt na een reis uit een gebied waar zikavirus voorkomt, consulteert best een arts.

Dengue-virus

Het denguevirus (knokkelkoortsvirus) is een flavivirus dat knokkelkoorts veroorzaakt. Het wordt op de mens overgedragen door bepaalde soorten muggen. Andere mogelijke manieren van overdracht zijn: van moeder op ongeboren kind tijdens de zwangerschap, via seksueel contact (weinig evidentie), via bloedtransfusie of via orgaantransplantatie. Het denguevirus circuleert momenteel in Frankrijk (regio’s Pyrénées Orientales, hautes Pyrénées, Haute-Garonne, Var en Alpes maritimes) De incubatieperiode voor dengue ligt tussen 3-14 dagen, maar meestal tussen de 4-7 dagen, na een beet met een geïnfecteerde mug. De meeste infecties verlopen asymptomatisch of geven aanleiding tot griepachtige symptomen (koorts, hoofdpijn, pijn in het lichaam), mogelijk geassocieerd met huiduitslag, maar de infectie kan ernstig tot potentieel dodelijk verlopen. Wie griepachtige klachten ontwikkelt na een reis uit een gebied waar denguevirus voorkomt, consulteert best een arts.

Westnijl-virus

Het westnijlvirus is een flavivirus dat westnijlkoorts veroorzaakt. Het wordt op de mens overgedragen door een bepaald soort muggen. Andere mogelijke manieren van overdracht zijn: van moeder op ongeboren kind tijdens de zwangerschap, via seksueel contact (weinig evidentie), via bloedtransfusie of via orgaantransplantatie. Iedere week wordt de lijst met landen met recente besmettingen geüpdatet. Voor deze lijst kan u terecht op deze website.

De incubatieperiode ligt tussen 2-14 dagen, maar meestal tussen de 2-6 dagen, na een beet met een geïnfecteerde mug. De meeste infecties verlopen asymptomatisch of geven aanleiding tot milde griepachtige symptomen (koorts, hoofdpijn, spierpijn), maar de infectie kan ernstig (hersenontsteking, hersenvliesontsteking) verlopen. Wie griepachtige klachten ontwikkelt na een reis uit een gebied waar westnijlvirus voorkomt, consulteert best een arts.

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg