Donorsperma

Wanneer er geen sperma gevonden wordt, wanneer de spermakwaliteit zeer slecht is of wanneer de patiënt belast is met een erfelijke ziekte kan voor het gebruik van donorsperma gekozen worden, voor het vervullen van de kinderwens. Het donorsperma is afkomstig uit een donorbank. In ons centrum kan het donorzaad uit een buitenlandse (Deense) spermabank komen of uit onze eigen spermabank.  De donoren hebben allen een goede algemene gezondheid en een gezonde levenswijze. Een chromosoomkaart wordt opgesteld voor elke donor alsook een stamboom voor het nagaan van mogelijke erfelijke ziekten in de familie van de donor.

De donoren worden allemaal onderzocht op besmettelijke ziektes (Hep A,B,C, HIV, ….). Na deze onderzoeken wordt een quarantaineperiode van zes maanden in acht genomen alvorens het sperma vrij te geven  voor een fertiliteitsbehandeling.

Bij de keuze van de donor wordt rekening gehouden met de volgende kenmerken van de partner:

  • de bloedgroep;
  • de kleur van de ogen en het haar;
  • grootte;
  • gewicht.

De consulente, de psychologe en de embryologe van het fertiliteitsteam staan ter uwer beschikking voor vragen rond het gebruik en de keuze van donorsperma.

Inhoudsverantwoordelijke
Prof. Dr. Willem Ombelet, Fertiliteit - 2015

© 2022 Ziekenhuis Oost-Limburg