Urgentie-arts dr. Pieter Jan Van Asbroeck op Extrema Outdoor

“Op festivals en massa-evenementen is de aanwezigheid van voldoende artsen en specialisten cruciaal” 

70.000 house- en technoliefhebbers gingen eind mei gedurende drie dagen helemaal uit de bol op de twaalfde editie van Extrema Outdoor in Houthalen. Achter de schermen van het festival was intussen een klein dorp in de weer om de veiligheid te bewaken en de hulpverlening op de site in goede banen te leiden. ZOL-urgentiearts dr. Pieter Jan Van Asbroeck, die samen met zijn team instond voor de medische hulpverlening, gaf ons een rondleiding achter de schermen. 

De hulp- en veiligheidsdiensten op de site van het festival opereren vanuit het veiligheidsdorp, op het festivalterrein en met een drone vanuit de lucht. Dat doen ze in samenwerking met de organisatie, brandweer, politie, het Parket Limburg en de gemeente Houthalen-Helchteren. 
Dr. Pieter Jan Van Asbroeck: “Op een plaats waar tienduizenden mensen feesten, en waar alcohol en drugs aanwezig zijn, is de aanwezigheid van voldoende (medische) specialisten en experts cruciaal en dien je ook goed voorbereid te zijn op eventuele ramp- en andere scenario’s. De rol van urgentieartsen als specialisten in dit soort van eventhulpverlening is niet te onderschatten.” 

Urgentiearts dr. Pieter Jan Van Asbroeck

Dr. Van Asbroeck maakt ons wegwijs in het veiligheidsdorp. We bezoeken de commandopost waar voor alle actoren een liaison zit om zo de multidisciplinaire communicatie te bevorderen. Via grote schermen wordt de situatie op het terrein en errond nauwlettend opgevolgd. Zelfs de Limburgse weerman Ruben Weytjens is aanwezig om het weer te monitoren maar omdat de site onder een stralende zon ligt, heeft hij op dat moment weinig omhanden. 

Iets verder bevindt zich in een ingerichte vrachtwagen de coördinatiecel van het Rode Kruis, waar medewerkers van het Rode Kruis oproepen beantwoorden en dispatchen. Indien nodig wordt er een interventieploeg van het Rode Kruis ter plaatse gestuurd. Hier komen ook de oproepen binnen vanuit noodcentrale 112. 

Voor het eerst werkt Extrema Outdoor ook met een noodnummer om grensoverschrijdend gedrag te melden. Psychologen Evelien en Lena beantwoorden deze oproepen maar zijn daarnaast ook beschikbaar om psycho-sociale bijstand te geven. Slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag kunnen ook onder hun begeleiding op het terrein aangifte doen bij de politie of contact opnemen met het Zorgcentrum na Seksueel Geweld in ZOL. Het feit dat dr. Van Asbroeck ook de medisch coördinator is van het Zorgcentrum na Seksueel Geweld bevordert deze vlotte doorverwijzing alleen maar. 

In het veiligheidsdorp is ook een testlabo aanwezig waar op vraag van het Parket Limburg permanent drugstesten uitgevoerd worden, voornamelijk naar de samenstelling van drugs die op het festivalterrein onderschept worden. Vorig jaar was er ook al een testlabo maar het is de eerste keer dat hiervoor een beroep werd gedaan op het NICC of het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie. Parketmagistraat Joy Eliaerts: “Als er dealerhoeveelheden van drugs gevonden worden op de site, dan worden wij gecontacteerd en beslissen we wat er verder moet gebeuren. We testen de in beslag genomen drugs om uit te zoeken hoe onveilig ze zijn. En dit loont: we hebben verschillende gevaarlijke XTC-pillen aangetroffen met een mogelijk levensbedreigende concentratie MDMA. Van zodra we vaststellen dat er dergelijke drugs in omloop zijn, maken we dit bekend. Tijdens het festival werden er in totaal wel 10 waarschuwingen uitgestuurd voor acuut gevaarlijke drugs via de LED-schermen op het terrein, de Extrema Outdoor-app en via sociale media. 

En last but not least is er de medische hulppost van dr. Van Asbroeck en zijn team, dat bestaat uit artsen en (urgentie)verpleegkundigen. “We hebben een hoofdpost in het veiligheidsdorp en twee kleinere hulpposten op het terrein en de camping omdat de site van het festival in al die jaren door het toegenomen succes erg groot geworden is. Er zijn immers zeven podia of districten, allemaal verspreid rond De Plas van Kelchterhoef over een oppervlakte van 30.000 m². Wij kunnen helemaal rond het terrein rijden met onze voertuigen om mensen eventueel van de ene naar de andere post te brengen. De bedoeling hiervan is om de reguliere middelen niet te overbelasten.” 

“We beschikken over 1 MUG en 3 ziekenwagens die gedurende de 3 dagen ook meedraaien in de permanentie voor noodcentrale 112 binnen de festivalperimeter. In onze hulppost is alle nodige materiaal aanwezig, waaronder ook monitors, urgente medicatie, alles wat nodig is om te intuberen, hechtingsmateriaal, enzovoort. Wie bij ons binnenkomt krijg een triagecode groen, geel of rood, naargelang de urgentie, net zoals op de Spoedgevallen. We proberen zoveel mogelijk mensen in onze hulppost af te werken zodat we de omliggende ziekenhuizen niet onnodig belasten. Daarvoor hebben we voldoende artsen en verpleegkundigen nodig op het terrein.”  

 

Rondleiding op het terrein met urgentiearts dr. Pieter Jan Van Asbroeck

Op de festivalsite 

We volgen dr. Van Asbroeck op de festivalsite. Hij legt uit hoe het rampenplan voor een eventuele evacuatie er uit ziet. De vooruitgeschoven medische post zal in geval van een rampsituatie ondergebracht worden in de vlakbij gelegen sporthal Berkenveld. “Alle externe ziekenwagens en MUG’s worden verzameld op de carpoolparking, van waaruit ze naar de juiste plaats worden gestuurd. Als er iets grootschaligs zou gebeuren weet iedereen van het team wat hij moet doen: van een podium dat instort tot een grote storm.”  

“Alles wat wij doen op de hulpposten wordt geregistreerd en gedigitaliseerd. We werken ook aan een studie met data van 2017 tot nu om te kijken of er een impact is van de aanwezigheid van het drugslabo op de site.” 

“Ik doe dit werk al ruim 5 jaar voor Extrema Outdoor. Om dit goed te doen, is het cruciaal om een netwerk uit te bouwen. Het is immers belangrijk dat je een goede band hebt met de organisatie en alle andere betrokkenen. Pas als je weet wat je aan elkaar hebt, is er vertrouwen tijdens een crisissituatie. Ik ijver samen met collega’s al langer voor meer professionalisering binnen de medische discipline op evenementen. Het kan niet dat hulpverlening tijdens rampsituaties grotendeels gedragen wordt door vrijwilligers.” 

“Ik pleit al langer voor de aanpassing van het regelgevende kader voor het medische luik van de organisatie en de vergunning van festivals en massa-evenementen. De huidige wetgeving komt niet tegemoet aan de noden, waardoor er ook geen middelen voor vrijkomen. Bij festivals kunnen intoxicaties niet worden uitgesloten en is een adequate en snelle behandeling van levensbelang. Ook is een goede voorbereiding op calamiteiten en de medische consequenties daarvan, op plaatsen waar veel mensen samenkomen, noodzakelijk. De aanwezigheid van een urgentiearts hierin is onontbeerlijk.”  

Na onze rondleiding wordt dr. Van Asbroeck verwacht op de multidisciplinaire teamvergadering waar alle actoren de stand van zake qua organisatie, veiligheid en hulpverlening op de site bespreken. 

Na drie intensieve festivaldagen kon Extrema Outdoor afgesloten worden zonder grote incidenten. Dit dankzij de inzet van velen en ook het medisch team van dr. Van Asbroeck dat voor sommigen een levensgroot verschil heeft gemaakt dankzij hun professioneel en snel optreden. 

Medische hulppost

 

Commandopost

Controlepost Rode Kruis

 

Psycholoog

 

 

Lees het hele artikel (pdf)

(Klik op de afbeelding om de pdf te openen.)

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg