Hoe bereik ik een gezond gewicht?

Hoe bereik ik een gezond gewicht?
maandag, 27 sep 2021

Streven naar een gezond gewicht is belangrijk. Je hebt minder kans op diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker.
Gezond eten, bewegen en luisteren naar je lichaam is de boodschap voor een gezond gewicht.
Enkele tips!

Luister naar je lichaam

Je lichaam weet wat en hoeveel het nodig heeft. Luister naar de signalen die je lichaam geeft. Bij honger moet je eten, bij goesting mag je eten en bij verzadiging stop je best met eten.
Wees je bewust van wat je lichaam vraagt
Naar je lichaamssignalen luisteren en niet ingaan op allerlei prikkels en invloeden is niet altijd makkelijk. Het is niet omdat iets lekker ruikt of omdat het bijna vervallen is, dat je het ook moet opeten.
Zo kan je meer of net minder eten dan jouw lichaam eigenlijk vraagt.

Probeer de balans te bewaren

Strikt diëten kan ervoor zorgen dat je de controle verliest en alle remmen loslaat. Geef dus zo nu en dan toe aan een goesting, zo kan je jezelf in balans houden.

Verbied jezelf niets

Jezelf voeding verbieden, is niet altijd een goed plan. Hoe meer iets verboden wordt, hoe meer je er net zin in krijgt. Uiteindelijk kan je het niet meer houden en eet je zelfs meer dan gewoonlijk.

Beweeg dagelijks

Een gezond gewicht vasthouden is makkelijker als je beweegt. Daarnaast verhoog je je weerstand en voel je beter in je vel. Probeer dagelijks 30 minuten te bewegen. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift. Alle beetjes helpen...

Nele Huls, diëtiste in het ZOL.

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg