Help! Ik ben gestoken door een wesp. Wat nu?

Help! Ik ben gestoken door een wesp. Wat nu?
dinsdag, 10 aug 2021

Bij een heerlijk warme zomer horen spijtig genoeg ook vervelende insecten, waaronder wespen. Een wespensteek is nooit prettig en steeds wat pijnlijk. Bij een wespensteek moet je de angel zo vlug mogelijk verwijderen zonder de gifzak leeg te knijpen. Maak met de nagel een wegschrapende beweging evenwijdig aan de huid. Leg een ijspack (met beschermdoek!) op de steekplaats.

Als je bij een vorige wespensteek een felle reactie doorgemaakt hebt, moet je zo snel mogelijk een antihistaminicum nemen. Bij algemene klachten (diffuse huiduitslag, kortademig, zwelling van keel of tong, duizelig, braken of diarree) ga je onmiddellijk naar een spoedgevallendienst of de huisarts.

Heb je een ernstige wespenallergie en ben je niet gedesensibiliseerd? Gebruik dan dadelijk een adrenaline auto injector (Epipen of Jext). Indien de wespensteek levensbedreigend was, vormt dit een indicatie voor de opstart van een desensibilisatiekuur waarbij het lichaam tolerant wordt gemaakt aan wespengif. Hierbij wordt gestart met een extreem lage dosis wespengif die langzaam en gespreid over 8 weken wordt opgehoogd tot een dosis van een standaard wespensteek. Nadien moet deze injectie onderhuids op regelmatige basis worden herhaald gedurende minstens 5 jaar. Deze desensibilisatiekuur kan worden opgestart in ZOL op ambulante basis.

Dr. Els Michiels, pneumoloog in ons ziekenhuis geeft tips over hoe je een wespensteek kan vermijden.

  • Dek etenswaren af in de buitenlucht en dek je glas af met een viltje.
  • Gebruik ook steeds een rietje om uit een blikje te drinken. Vermijd gebruik van parfums en sterk geurende deodorants of aftershave. Dit trekt wespen aan evenals transpiratievocht.
  • Loop nooit blootvoets op het gras.
  • Draag geen fel gekleurde of zwarte kledij. Wit , groen en beige zijn het minst aantrekkelijk voor insecten.
  • Sla niet naar een wesp. Zet een wesp zich op je lichaam, benader ze voorzichtig met je hand en schiet ze weg met een vingerknip. Sla NOOIT op de wesp zelf. Dood geen wesp in de buurt van een nest. Dit trekt andere wespen aan.
  • Bij het scheren van hagen, werken in kreupelhout, aan dakgoten of op een oude zolder, maaien van gras, kan je onverwacht op een wespennest stoten. Draag daarom best een lange broek, lange mouwen, en een petje omgekeerd op je hoofd.

 

Heb je een wespenallergie en wens je een desensibilisatiekuur? Maak een afspraak via de consultatie longziekten op het nummer 089 32 50 50.

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg