Een mooie bruin gebrande huid. Moet kunnen! Toch?

Een mooie bruin gebrande huid. Moet kunnen! Toch?
vrijdag, 16 jul 2021

De zon doet deugd en ons lichaam maakt vitamine D aan zodra we in de zon zijn. Maar blootstelling aan de zon heeft ook negatieve effecten. Met name roodheid en verbranden van de huid (vooral door UV-B), voortijdige huidveroudering (vooral UV-A), huidkankers (vooral UV-B) en het onderdrukken van ons immunologisch systeem.

Pigmentatie is een natuurlijk verdedigingsmechanisme van de huid tegenover de zon: als reactie op blootstelling aan UV-stralen produceren specifieke cellen in de opperhuid - de melanocyten - een bruin pigment. Het is deze melanine die de huid kleurt.

De meeste mensen in onze streken hebben een bleek huidtype, waardoor het eigen pigmentatiemechanisme onvoldoende beschermt. Daarom is een degelijke bescherming van onze huid absoluut noodzakelijk!

Cruciaal hierbij is het gebruik van hoge protectiefactoren (vanaf SPF 30+). Naast het gebruik van zonneproducten is ook het regelmatig opzoeken van schaduw, het in beweging blijven en op gepaste tijdstippen het bedekken van de huid met aangepaste luchtige kledij nodig om onze huid zo lang mogelijk in goede conditie te houden.

'Om aan factor 30 of 50 te komen zou je eigenlijk 2 milligram zonnemelk per vierkante centimeter moeten smeren', zegt dr. An Vandepitte, dermatoloog in ons ziekenhuis.

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg