Kangoeroeën op de afdeling Neonatologie

Ouders op Neonatologie worden gestimuleerd om met hun kindje te kangoeroeën. Lichamelijk contact is erg belangrijk voor de gezondheid en het welbevinden van een baby. Iedere pasgeboren baby heeft de behoefte aan intens contact. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat direct huid-op-huid contact tussen ouders en hun te vroeg en/of ziek geboren baby enorm veel positieve effecten heeft. 

De dienst Neonatale Intensieve Zorgen (NICU) viert op 27 oktober haar 30-jarig bestaan. Naar aanleiding hiervan zetten ze het skin-to-skin kangoeroeën nog eens in de kijker. Naast elke couveuse op de dienst staat een zetel waarin dit op elk moment van de dag en nacht mogelijk is.  

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat kangoeroeën veel positieve effecten heeft voor de baby, maar ook voor de ouders. 

Door het huid-op-huidcontact hechten ouders en hun baby op een natuurlijke manier aan elkaar. Het bevordert ook de emotionele ontwikkeling van de baby. Ouders leren de lichaamstaal, geluiden en manier van bewegen van hun baby kennen. 

Bij te vroeg geboren baby’s is de ademhaling nog onregelmatig. Tijdens het kangoeroeën neemt de baby het diepere ademhalingsritme van de ouder als het ware over en begint zelf beter te ademen. Bovendien herkennen ze het hartritme van hun moeder.  

Te vroeg geboren baby’s kunnen zichzelf nog niet goed warm houden. Bij het kangoeroeën past de lichaamstemperatuur van de baby zich aan op die van de ouder. Doordat de baby door de ouder warm wordt gehouden, heeft hij minder energie nodig om zichzelf op te warmen. Die energie gebruikt de baby dan voor een gezonde groei. 

Het kangoeroeën biedt ook voordelen aan moeders die borstvoeding willen geven omdat de lijfelijke aanwezigheid van hun baby de melkproductie kan verhogen. Baby’s krijgen tevens de kans om instinctief gedrag te ontwikkelen. Ze kunnen de borst en tepel herkennen en stilaan aanhapbewegingen maken.  

Andere voordeel is dat baby’s al vroeg naar geluiden kunnen luisteren. Ze kunnen stemmen herkennen en geuren ruiken. Ze ervaren minder stress, hebben een constantere bloedsuikerspiegel, een hoger zuurstofgehalte in het bloed en een stabielere bloeddruk. Het kangoeroeën biedt troost en werkt pijnstillend. De baby’s huilen minder en slapen dieper en langer. Dit heeft een gunstige uitwerking op de hersenontwikkeling. Bovendien heeft het in aanraking komen met de huidbacteriën van de ouders een beschermend effect tegen infecties. 

“De ouders en hun baby hebben dus nog jarenlang profijt van het huidcontact dat ze in de periode na de geboorte gehad hebben. Daarom zetten we hier als team ook enorm op in.” 

Lees het hele artikel (pdf)

(Klik op de afbeelding om de pdf te openen.)

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg