ZOL behaalt eerste ERAS-certificatie in België

ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) is ontwikkeld om een sneller herstel te bereiken voor patiënten die een grote operatie ondergaan. Met het behalen van het ERAS-certificaat plaatst het multidisciplinair ZOL-team rond het zorgpad colorectale heelkunde  een voorlopig orgelpunt achter een tweejarig intensief transmuraal traject van benchmarking, implementatie, continue analyse en bijsturing. ZOL is zo het eerste ziekenhuis in België met een ERAS-certificaat. 

ERAS is een zorgpad waarbij patiënten een uitgetekend traject volgen. Er wordt maximaal ingezet op preconditionering (fysieke conditie, rookstop…) en een minimaal invasieve ingreep. De anesthesie, het pijnbeleid en het nuchterbeleid worden aangepast. Dit zorgt ervoor dat een vroegere mobilisatie mogelijk is zodat de patiënt uiteindelijk sneller en ‘beter’ naar huis kan.  

In ZOL heeft een multidisciplinair kernteam van abdominaal chirurgen, anesthesiologen, verpleegkundigen op de verpleegafdeling en in het operatiekwartier, diëtisten, fysiotherapeuten en zorgcoördinatoren twee jaar de schouders onder dit project gezet. Met als resultaat de implementatie van ingrijpende wijzigingen op vlak van colorectale heelkunde doorheen de volledige organisatie. 

‘De finale audit van onze klinische dataset betreffende compliance en outcome, duidde op significante voordelen voor de patiënt, zoals een meer dan halvering van onze verblijfsduur en de drastische afname van complicaties. “We slagen er steeds beter in om de patiënt ‘niet meer ziek’ te laten zijn”, zegt prof. dr. Kurt Vander Speeten, medisch diensthoofd Abdominale Heelkunde. ‘Mijn uitdrukkelijke dank gaat uit naar alle artsen, diensten, verpleegkundigen en paramedici die twee jaar het beste van zichzelf gegeven hebben om deze accreditering binnen te halen.”  

De ERAS-accreditering is gebaseerd op een continue, real-time data-gevalideerde audit en analyse van alle chirurgische colorectale patiënten in ZOL. De uitdaging bestaat erin om de hoogst mogelijke kwaliteit van behandeling ook in de toekomst te blijven garanderen. 

Anesthesie en pijnbeleid 

Dr. Jente Grietens, anesthesist: “Voor de anesthesie zijn we overgeschakeld op kortwerkende producten. Verder laden we de patiënten perioperatief al op met morfine zodat ze pijnvrij op de recovery toekomen. Dit was hiervoor niet het geval. Wie pijnvrij toekomt in de recovery en op de afdeling is comfortabeler en gemakkelijker pijnvrij te houden, te mobiliseren en uiteindelijk te activeren. Ook het optreden van PONV (postoperative nausea and vomiting) wordt vermeden.”  

“Concreet betekent dit onder andere dat we overgegaan zijn van piritramide naar morfine. Dit pijnbeleid wordt verdergezet op de verpleegafdeling. Er zijn verschillende redenen voor deze switch: morfine is gemakkelijker te doseren en toe te dienen, maakt minder slaperig en veroorzaakt minder apneu. Als men zich hierbij houdt aan de juiste dosis, is dit absoluut veilig. We stellen vast dat patiënten echt wel veel comfortabeler zijn.”  
 

 

V.l.n.r. Angelique Erlich, hoofdverpleegkundige; dr. Jente Grietens, anesthesist; Merve Gunyar, verpleegkundige; Tamara Kennes, verpleegkundige;  prof. dr. Kurt Van der Speeten, abdominaal chirurg;  Marga Bogaert, studieverpleegkundige; prof. dr. Joep Knol, abdominaal chirurg; Kim Ongenae, zorgcoördinator.

 

Lees het hele artikel (pdf)

(Klik op de afbeelding om de pdf te openen.)

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg