Het haviksoog

In opvolging van de goede resultaten wat betreft vroeggeboorte en laag geboortegewicht die we met de goedkope en eenvoudige ‘Walking Egg IVF-methode’ (TWE-methode) hadden bekomen, werd besloten twee andere studies uit te voeren waarin de perinatale uitkomst van onze TWE-baby’s zouden worden vergeleken met (1) alle IVF-baby’s geboren in België en (2) alle baby’s geboren in Vlaanderen gedurende dezelfde studieperiode.  

Sinds de invoering van de terugbetaling van IVF in België (2003) zijn de IVF-centra verplicht om alle IVF en IVF-gerelateerde cycli online te registreren als onderdeel van het Belgische terugbetalingsbeleid. De belangrijkste indicatoren worden geregistreerd door BELRAP (Belgisch register voor geassisteerde voortplanting), waaronder de indicatie voor behandeling, cyclusspecifieke gegevens (verse en ontdooide cycli), gegevens over de terugplaatsing, complicaties, vroege zwangerschap en ook de perinatale gegevens. Dit is uiteraard een zeer waardevolle databank om onze perinatale gegevens van de TWE-baby’s te vergelijken met deze van IVF-baby’s. Na het corrigeren voor 8 belangrijke ‘confounders’ blijkt dat de TWE-baby’s het significant beter doen dan conventionele IVF-baby’s op het gebied van de prevalentie van prematuriteit (< 37 w, 3.8 % versus 10.8 %, p=0.02) en laag geboortegewicht (< 2.5 kg, 2.9% versus 9.8 %, p = 0.01). 
Voor de tweede studie werden de gegevens van 176 TWE-eenlingen (105 na transfer van een vers embryo, 71 na transfer van een ontdooid embryo) vergeleken met alle eenlingen geboren in Vlaanderen in dezelfde studieperiode (2012-2020).  

Sinds 1986 verzamelt het perinataal register van SPE (www.zorg-en-gezondheid.be) systematisch gegevens over de medische, obstetrische en perinatale gebeurtenissen van elke geboorte in Vlaanderen van pasgeborenen met een geboortegewicht van minstens 500gr, of een zwangerschapsduur van minstens 22 weken als het geboortegewicht onbekend is. Deze gegevens omvatten zwangerschappen na natuurlijke conceptie, na stimulatie van de eierstokken met of zonder IUI (Intra-uteriene Inseminatie) en IVF/ICSI-procedures. 
Dankzij deze registratie was het mogelijk om de perinatale gegevens van de TWE-baby’s te vergelijken met deze van 516.252 baby’s geboren na natuurlijke conceptie, 13.389 na hormonale behandeling, 13.097 na IVF en 10.943 na ICSI. Na het corrigeren voor leeftijd van de moeder en het geslacht van de baby noteerden ze significant minder lage geboortegewichten in vergelijking met IVF en ICSI. Opvallend blijken onze perinatale resultaten (TWE-baby’s) vergelijkbaar met deze bekomen na natuurlijke conceptie. 

Dit bevestigt het vermoeden dat de TWE-methode het meest aanleunt bij de spontane bevruchting. De mogelijke oorzaak moeten we waarschijnlijk in de epigenetica zoeken door het feit dat we met een gesloten systeem werken waarin enkel de temperatuur van het buisje belangrijk is, dit in tegenstelling tot de conventionele IVF- en ICSI-methode. Verder onderzoek hieromtrent is gepland. 

Deze studie kon uitgevoerd worden dankzij de registraties van BELRAP en SPE. Dank ook aan de statistische diensten van UHasselt, KUL en SPE voor hun ondersteuning. 

Ref: Journal of Clinical Medicine, 2023; 12, 2264 en 2023; 12, 3683. 

Dr. Willem Ombelet 
IVF-specialist 

 

Lees het hele artikel (pdf)

(Klik op de afbeelding om de pdf te openen.)

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg