Veelgestelde vragen

1. Wat moet ik meebrengen?

U moet zeker in het bezit zijn van uw identiteitskaart. De gegevens op de kaart zijn essentieel voor een correcte inschrijving en identificatie in het ziekenhuis. U moet ook steeds het aanvraagformulier van de verwijzende arts meebrengen. Dit formulier vermeldt immers de aard van het onderzoek, het waarom van het onderzoek en de gegevens van de aanvragende arts.

2. Moet ik mij inschrijven voor een radiologisch onderzoek?

U moet zich bij aankomst in het ziekenhuis eerst inschrijven in de inkomhal van het ziekenhuis. Dit geldt zowel voor campus St. Jan, Medisch Centrum André Dumont als campus St. Barbara. Vervolgens begeeft u zich naar het loket van de medische beeldvorming.

3. Naar wie wordt het resultaat van het onderzoek opgestuurd?

Het resultaat wordt steeds opgestuurd naar de arts die het radiologisch onderzoek heeft aangevraagd. Indien u dit wenst, kan steeds een copij van het resultaat naar een andere arts verzonden worden. Dit moet u dan duidelijk melden aan het loket van de medische beeldvorming.
U krijgt steeds een persoonlijk code mee waarmee u de beelden van uw onderzoek (gedurende 1 jaar) online kunt bekijken via Pacs on Web.

4. Moet ik mijn onderzoek onmiddellijk betalen?

Neen, een factuur met overschrijvingsformulier wordt naar uw thuis verzonden.

5. Wanneer is het resultaat van het onderzoek gekend?

Na het onderzoek worden de beelden door de radioloog-arts bekeken en wordt er (op de computer) een verslag gemaakt. Dit verslag wordt vervolgens in de meerderheid van de gevallen langs het internet en anders per post of fax verzonden naar de aanvragende geneesheer.
Voor een MRI onderzoek of een angiografie kan dit oplopen tot 5 werkdagen gezien het soms complexe karakter van dit type beeldvorming.
In geval van een urgentie kan uw arts het resultaat steeds telefonisch bij ons opvragen.

6. Hoe bereid ik me voor op mijn onderzoek?

Gezien het antwoord op deze vraag sterk afhankelijk is van de aard van het onderzoek, verwijzen we u graag naar de rubriek "Onderzoeken". Vervolgens klikt u het onderzoek in kwestie aan. Hier worden steeds voorbereiding en nazorgen vermeld.

7. Wat doen in geval van zwangerschap of mogelijke zwangerschap?

Een echografie is onschadelijk voor het ongeboren kind.
Een röntgenopname, een computertomografie en angiografie daarentegen kunnen wel schade toebrengen aan de foetus. Hiervoor verwijzen we graag naar het hoofdstuk: wat zijn röntgenstralen.
Een onderzoek met magnetische resonantie (MRI) wordt afgeraden in de eerste 3 maanden van de zwangerschap ofschoon tot op heden geen schadelijke effecten op de foetus konden aangetoond worden.
In ieder geval moet u een zwangerschap of mogelijke zwangerschap steeds vermelden aan de verwijzende arts en het personeel van de dienst medische beeldvorming!!!

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Martijn Grieten, Medische beeldvorming - 2015

© 2020 Ziekenhuis Oost-Limburg