Wat is de oorzaak van endometriose?

De precieze oorzaak van endometriose is nog niet met zekerheid gekend en heel waarschijnlijk gaat het over een aandoening met meerdere oorzaken waaronder genetische, immunologische en invloed van omgevingsfactoren. 

Eén van de verklaringen gaat ervan uit dat endometriose veroorzaakt wordt door terugvloei van menstruatiebloed doorheen de eileiders naar de buikholte en dus niet enkel via de vagina naar buiten. (= retrograde menstruatie). Het bloed dat in de buik terechtkomt, wordt normaliter afgebroken en door het lichaam opgeruimd. Vermoedelijk lukt dat soms niet voldoende en kunnen resten van het slijmvlies zich op het buikvlies en op de organen in het kleine bekken gaan nestelen. Dat slijmvlies kan in de loop van de tijd verder uitgroeien tot wat men dan endometriose noemt. Dit is de theorie van Sampson.

Maar er moeten ook andere oorzaken bestaan. Onderzoek bij meisjes die nog geen menstruaties hadden, wees in sommige gevallen toch al op de aanwezigheid van endometriose. Voor de endometriose letsels die in de longen of hersenen worden teruggevonden, moet uiteraard ook een andere oorzaak gevonden worden.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Jean-Christoph Schobbens, Gynaecologie - 2023

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg