Endometriose in het kort

Endometriose is een complexe, gynaecologische aandoening die een negatieve invloed heeft op het dagelijks functioneren van vele vrouwen. Het ZOL beschikt over een multidisciplinair team dat reeds vele jaren ervaring heeft in de behandeling van endometriose.

Endometriose kan effect hebben op de fysische, mentale en emotionele gezondheid van de patiënte. Zo kunnen er pijnlijke maandstonden optreden, aanhoudende bekkenpijn, pijn bij seksuele gemeenschap, pijn bij ontlasting en/of bij plassen en niet in het minst vruchtbaarheidsproblemen. De aandoening kan dus zeer invaliderend zijn, maar is nog steeds ondergediagnosticeerd. Dit maakt dat vele vrouwen in stilte lijden.

Endometriose is een chronische aandoening. De sleutel in de behandeling van endometriose is de volledige, meestal chirurgische verwijdering van alle zowel oppervlakkige als diep gelegen endometrioseletsels. Ook een hormonale aanpak is mogelijk.

Om de twee weken worden alle nieuwe gevallen van endometriose in het multidisciplinair team besproken en wordt in functie van de specifieke bevindingen bij een patiënt een behandelingsplan voorgesteld.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Jean-Christoph Schobbens, Gynaecologie - 2023

© 2023 Ziekenhuis Oost-Limburg