Strategisch plan ZOL Maas en Kempen

Erwin Bormans, algemeen directeur, over het strategisch plan voor ZOL Maas en Kempen

Strategisch plan verankert toekomst ZOL Maas en Kempen

Een acuut basisziekenhuis met een volwaardige Spoeddienst, een solide dienst Intensieve zorgen en een ambitieuze dienst Materniteit. Dat zijn de basisingrediënten van het strategisch plan dat de toekomst van ZOL Maas en Kempen uittekent. Als aantrekkingspool van patiënten én als betrouwbare werkgever in de regio. Naast heldere samenwerkingsafspraken over de sites heen zijn er ook bouwplannen. Het moderne ziekenhuis krijgt een nieuw raadplegingsgebouw en een uitbreiding van het Operatiekwartier. We vroegen algemeen directeur Erwin Bormans om tekst en uitleg. 
Klik hier om de PDF-versie van het artikel te bekijken. (Lees verder onder de foto.)


ZOL Maas en Kempen wordt binnen ZOL geïntegreerd als een acuut tweedelijnsziekenhuis met een regionale verantwoordelijkheid. Foto: Marco Mertens.

Wat is het doel van dit strategisch plan voor ZOL Maas en Kempen?
Het kadert in ons bredere strategisch masterplan waarbij we de korte- en langetermijnstrategie van de verschillende ZOL-sites uittekenen. Met een duidelijke visie willen we ons wapenen voor de komende decennia. Daar hoort vernieuwing en uitbreiding bij. Zo kunnen we aan de verwachtingen en noden van onze patiënten, medewerkers en artsen beantwoorden. Specifiek voor ZOL Maas en Kempen was het belangrijk om de rol van het ziekenhuis duidelijk en helder te omschrijven na de fusie in 2021. 

Hoe ging dit in zijn werk? 
Er werd een strategische adviesgroep opgericht en een externe gezondheidsconsulent aangesteld als procesbegeleider. Aan de hand van objectieve gegevens werden vier mogelijke scenario’s uitgewerkt die een optimale werking van het fusieziekenhuis voor ogen hielden. Daarbij werd gezocht naar de best mogelijke werking voor ZOL Maas en Kempen en ZOL in zijn geheel. 

"Het was belangrijk om de rol van ZOL Maas en Kempen helder te omschrijven na de fusie in 2021."
Erwin Bormans, algemeen directeur ZOL

Welke rol is er in de toekomst weggelegd voor ZOL Maas en Kempen? 
ZOL Maas en Kempen wordt binnen ZOL geïntegreerd als een acuut tweedelijnsziekenhuis met een regionale verantwoordelijkheid. Dit wil zeggen dat alle medische diensten alsook Spoedgevallen, Intensieve Zorgen, Pediatrie en Materniteit behouden blijven in Maaseik. 
Verder worden planbare heelkunde, planbare inwendige geneeskunde en moeder- en kindzorg uitgebreid. Samengevat blijft ZOL Maas en Kempen niet alleen een volwaardig ziekenhuis maar gaan we zowel de site als de zorg nog verder uitbreiden. 

Om het plan te laten slagen moesten er heel wat afspraken gemaakt worden. 
Dat klopt. De medische disciplines van ZOL Genk en ZOL Maas en Kempen engageerden zich om te investeren in ZOL Maas en Kempen. Daarbij werken de medische diensten overkoepelend en werden er samenwerkingsafspraken gemaakt over de sites heen. Zo garanderen we voor alle patiënten van ZOL dezelfde tweedelijns- en derdelijnszorg. 

Wat betekent dit concreet?
Eerst en vooral dat we de site zullen uitbreiden. Er komt een nieuw gebouw op de huidige bezoekersparking. Die blok komt op pilaren, zodat de parking niet verloren gaat. Er komen raadplegingsruimtes, een geneeskundig/oncologisch dagziekenhuis en een pijnkliniek. Midden 2026 moeten die werken afgerond zijn. 

(Lees verder onder de foto.)


"Er komt een nieuw gebouw op de huidige bezoekersparking. Die blok komt op pilaren, zodat de parking niet verloren gaat", zegt Erwin Bormans, algemeen directeur ZOL. Foto: Marco Mertens.

Er komen ook twee operatiezalen bij. 
In functie van een uitbreiding van de planbare chirurgie voegen we inderdaad twee bijkomende operatiezalen toe aan het bestaande OK. Dat brengt het totaal in Maaseik op acht. Vandaag telt ZOL 23 operatiezalen, waarvan 18 in Genk en vijf in Lanaken. Maar we merken dat die operatiezalen permanent volzet zijn, waardoor we dus eigenlijk met een tekort kampen. Binnen de huidige infrastructuur van ZOL Maas en Kempen is er nog ruimte, dus daarom kiezen we ervoor om die extra operatiezalen hier te creëren. Voor een aantal chirurgische ingrepen, zoals bijvoorbeeld orthopedische chirurgie en obesitaschirurgie, zal er in Maaseik dan ook extra plaats vrijkomen.

"We brengen met dit strategisch plan echt wel een sterk positief verhaal en we nemen onze regionale verantwoordelijkheid in Noord Oost Limburg op."
Erwin Bormans, algemeen directeur ZOL

Is er ook duidelijkheid over de diensten Pediatrie en Gynaecologie? 
Absoluut. Er worden in 2023 twee bijkomende kinderartsen aangesteld, zodat de volledige groep van pediaters de wachtdiensten in ZOL Maas en Kempen kan garanderen. Hetzelfde geldt voor Gynaecologie. We willen graag een extra gynaecoloog aanstellen in ZOL Maas en Kempen zodat de wachtdiensten afzonderlijk van elkaar georganiseerd kunnen blijven. In samenspraak met de gynaecologen van ZOL Genk worden hoog-risico zwangerschappen wel doorverwezen naar ZOL Genk, omdat we daar ook de neonatale intensive care hebben. Jaarlijks zijn er in Maaseik zo’n 650 bevallingen, het doel is om dat aantal gevoelig te laten groeien. 

Dit strategisch plan opent perspectieven zowel naar de patiëntenpopulatie als naar tewerkstelling toe. 
We brengen met dit strategisch plan echt wel een sterk positief verhaal en we nemen onze regionale verantwoordelijkheid in Noord Oost Limburg op. Hierop moeten onze medewerkers en artsen nu verder werken zodat ZOL Maas en Kempen een betrouwbare partner blijft voor wie in Maaseik en omstreken nood heeft aan hoogkwalitatieve medische zorgen. We hopen uiteraard ook dat dit plan een nieuwe schwung geeft aan onze rol als aantrekkelijke werkgever in de regio. Ik ben er ook van overtuigd dat dit zal lukken, omdat we met dit plan nieuwe medewerkers een mooie toekomst kunnen bieden.

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg