Ontharing

De dienst MKA (Mond-Kaak-Aangezichtsheelkunde) biedt ontharing aan van het aangezicht en indien gewenst ook van bijkomende lichaamsbeharing. Er bestaan twee technieken, namelijk laserontharing en elektrolyse.

Laserontharing

Laserontharing is een permanente ontharingstechniek waarbij haarwortels selectief worden opgewarmd en vernietigd door hoog geconcentreerde lichtbundels. Het is een pijnloze en efficiënte vorm van ontharing, maar bij licht gekleurde haren helaas minder doeltreffend.

Elektrolyse

Elektrolyse is eveneens een permanente ontharingstechniek waarbij haarfollikels vernietigd worden door chemische energie of warmte. Tijdens de behandeling wordt er een dunne sonde in de haarfollikel gebracht. Dit is volledig pijnloos, aangezien een follikel een natuurlijke opening is van de huid en het binnenbrengen van de sonde dus geen perforatie is. Via deze sonde wordt er vervolgens een kleine elektrische stroom toegediend, waardoor de haarfollikel vernietigd wordt. Deze fase is voor vele mensen pijnlijk. Ten slotte worden de haarfollikel en het vernietigde haar verwijderd met een fijne pincet. Dit is volledig pijnloos. Elektrolyse is – omwille van het individuele precisiewerk – iets minder tijdsefficiënt, maar het blijft wel de meest betrouwbare vorm van permanente ontharing. De behandeling is effectief vanaf er aan één belangrijke voorwaarde voldaan wordt, namelijk het vernietigen van de stamcellen die verantwoordelijk zijn voor de haargroei. Deze cellen bevinden zich in het bovenste deel van de follikel (de zogenaamde bulge). Dus zelfs wanneer een haarfollikel aan de onderkant chirurgisch verwijderd zou worden, kan er een volledige follikel teruggroeien.

Doelgroep

Alle volwassenen en jongeren (+16 jaar) met een wens tot permanente ontharing van het aangezicht en/of lichaam.

Iedereen met ongewenst gezichts- of lichaamshaar is een goeie kandidaat voor elektrolyse.

Elektrolyse (in tegenstelling tot laserontharing) werkt bij elk huidtype, elke haarkleur en elk deel van het lichaam.

Enkel mensen met een actieve huidontsteking worden afgeraden om elektrolyse te laten uitvoeren.

Voorwaarden

U dient minstens 6 maanden antiandrogenen te gebruiken als u een traject hormoontherapie volgt.  

Voor- en nadelen

Een elektrolysebehandeling heeft voor- en nadelen:

Voordelen

  • De behandeling werkt op alle haarkleuren, huidtypes en lichaamsdelen.
  • Bewezen veiligheid en effectiviteit.

Nadelen

  • Dure behandeling, want er zijn meerdere sessies nodig.
  • Pijnlijk proces met lokale verdoving bij langere sessies.
  • Tijdrovend proces aangezien elk haartje apart dient behandeld te worden.
  • Bij behandeling van het gelaat moet u 5 dagen op voorhand stoppen met scheren; bij behandeling van de genitale zones is dit 10 dagen.
  • Als de behandeling foutief wordt uitgevoerd, kan dit leiden tot een gedeeltelijke of volledige hergroei, infectie of blijvende huidbeschadiging.
  • Men weet nog niet exact hoeveel mensen last krijgen van hergroei en dit kan men ook moeilijk voorspellen door een groot aantal factoren.
Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Olivier Beckers, Mond-, Kaak- en Aangezichtsheelkunde - 2022

© 2023 Ziekenhuis Oost-Limburg