Het team

Dienst nierziekten ZOL

In het ZOL te Genk bevindt zich onze hoofdactiviteit: naast raadpleging hebben we hier een hospitalisatie-afdeling en bieden we de verschillende vormen van nierfunctievervangende therapie aan: hemodialyse, avonddialyse, thuis hemodialyse en peritoneale dialyse.

Daarnaast doen we consultaties in het Mariaziekenhuis in Overpelt waar ook een low care dialyse eenheid aanwezig is. Om patiënten nog dichter bij huis op te volgen houden we ook consultaties op onze site in Maaseik.

Wij behandelen in totaal gemiddeld 275 chronische dialysepatiënten, wat overeenkomt met meer dan 40 000 dialysebehandelingen per jaar. Hierdoor is er in ons centrum een grote expertise opgebouwd en zijn we in staat hooggespecialiseerde en geïndividualiseerde zorg aan te bieden.
We hechten veel belang aan stipte opvolging en multidisciplinaire zorg voor onze patiënten: daarom werken de artsen in team met ervaren verpleegkundigen, sociaal werkers en een diëtiste en werken we nauw samen met de vasculaire chirurgen, cardiologen en interventioneel radiologen.

 

Artsen

 

De dienst Nefrologie van het ZOL werd in oktober 1992 opgericht door dokter Peter Leenaerts en professor Luc Verresen. Intussen is ons team uitgebreid tot 7 nefrologen. Dr. Jacques Peeters neemt het diensthoofdschap waar. Op de raadpleging volgt elke arts zijn of haar eigen patiënten op. De opvolging van de dialysepatiënten en gehospitaliseerde patiënten gebeurt in team. Wekelijks wordt een multidisciplinair overleg georganiseerd waaraan alle medewerkers van ons team deelnemen. Het voordeel van deze werkwijze is dat ervaring en kennis gebundeld worden en de patiënten grondig opgevolgd worden.

 

Sociaal werkers

Sociaal werkers

 

Een chronische nierziekte heeft gevolgen voor het sociaal, familiaal en professioneel leven van de patiënt. Onze sociaal werkers Kathleen Kellens (linkse foto) en Sarah Vermeulen (links op de rechtse foto) begeleiden de patiënt en familie bij al deze praktische aspecten, denk maar aan taxivervoer van- en naar dialyse, thuishulp, aanvragen tegemoetkomingen, attesten ed.

Diëtiste

Diëtiste

 

Patiënten met chronische nierinsufficiëntie en zeker dialysepatiënten moeten een aangepast dieet volgen en dit is niet gemakkelijk. Onze gespecialiseerde diëtiste Annick Mahieu zal u hierbij graag helpen. Ze zal met plezier de dieetbrochure en kaaswijzer met u doornemen en praktische tips en recepten geven.

Verpleegkundigen

Verpleegkundigen

 

Onze hemodialyse-afdeling steunt op een 60-tal ervaren en betrokken verpleegkundigen en logistieke medewerkers. Hun werk wordt in goede banen geleid door hoofdverpleegkundige Tine Verheyden (links op de foto).

Verpleegafdeling C20

Verpleegafdeling C2.00

 

Tijdens uw hospitalisatie zal u opgenomen worden op de zaalafdeling C2.00 (roze pijl, 2de verdieping). De bezoekuren zijn van 11u30 tot 20u. De patiënten worden dagelijks getoerd door de wachtdoende arts.

Secretariaat

Secretariaat

 

Het secretariaat zorgt voor de administratieve omkadering. Hier kan u terecht voor het plannen van een afspraak (zowel in Genk als in Overpelt), opvragen van attesten of verslagen of meer informatie over onze dienst. Ook als u een arts wil spreken kan u terecht op ons secretariaat dat alle werkdagen bereikbaar is van 8u00 tot 16u30.
Voor een dringende afspraak kan uw huisarts steeds contact met ons secretariaat opnemen. We vragen u vriendelijk om steeds de verwijsbrief, een correct medicatielijstje en zo mogelijk bloeduitslagen mee te brengen naar de raadpleging.

ZOL Genk, campus Sint-Jan

Synaps Park 1
3600 Genk
België

Routebeschrijving

Tel. onthaal en info: 089/32 50 50

Tel. afspraken en raadplegingen: 089/32 65 30, 089/32 65 32

Fax: 089/57 98 95

E-mailadres: nefrologie@zol.be

Website: www.zol.be/nierziekten

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg