De revalidatie-afdeling LSPR  ligt  te Lanaken op het eerste verdieping  en heeft 22 erkende Sp-locomotorische bedden.  

Er zijn 4 individuele kamers, 6 tweepersoonskamers en 2 driepersoonskamers.  Alle kamers beschikken over alle comfort  en steeds is er een aangepaste badkamer aanwezig. 

U kan uw voorkeur doorgeven bij de opname of bij de aanvraag.

De uiteindelijke beslissing van kamertoewijzing ligt wel steeds bij ons, afhankelijk van de medische noodzaak en een optimale bedbezetting.

Onder de afdeling ligt op het gelijkvloers een multidiscplinaire oefenzaal met vlotte toegang tot de tuinkamer/ logeerkamer en de reva tuin.  Hier leert u opnieuw veilig in en uit een auto te stappen en u te verplaatsen met hulpmiddelen op minder vlakke ondergronden.

Opname

Tijdens de acute fase start de revalidatie en wordt duidelijk of verdere klinische  multidisciplinaire revalidatie noodzakelijk is. Patient en familie bespreken samen met de sociale dienst welke revalidatie opties/ locaties er zijn en zal patient aangemeld worden.

Organisatie en dagschema

Quasi alle behandelingen gebeuren in kleine groepen en ook de maaltijden zijn een groepsgebeuren. Eten gebeurt immers in onze eetzaal. Die momenten samen maken dat er meer kan geoefend worden, dat er meer sociaal contact is en dat er een positieve sfeer ontstaat door het contact met lotgenoten. Dit samen-leven en oefenen bevordert het herstel. Dat  werd aangetoond in verschillende wetenschappelijke studies.

Na het opstaan, wassen, aankleden en eten – handelingen die u onder begeleiding zoveel mogelijk zelf probeert te doen – is het tijd voor de eerste oefensessie van de dag. De trainingen worden gespreid over voor- en namiddag, maar gemiddeld kan u toch rekenen op 2,5 tot 3,5 uur oefensessies per dag. De oefenmomenten staan op een bord in de gang, zodat eventuele bezoekers hiermee rekening kunnen houden. Na het avondmaal is er vrije tijd. Dan kan u met uw bezoek eventueel naar het nabijgelegen cafetaria gaan of naar het terras in de revalidatietuin.

De revalidanten dragen gewone kleding of sportkledij zodat u niet het gevoel hebt in een klassieke ziekenhuisafdeling te verblijven. Toch maken we deel uit van een acuut ziekenhuis zodat alle onderzoeken en consulten die mogelijk zijn op een andere ziekenhuisafdeling, ook hier kunnen gebeuren.

Dagelijks zijn de reva -artsen bereikbaar . Een zaalronde heeft plaats op maandag en donderdag tussen 9 en 11uur.

Wondverzorgingen en onderzoeken worden zoveel mogelijk gepland tussen de therapie-uren door.

Weekends en feestdagen

Indien medisch verantwoord en praktisch haalbaar, mag u in het weekend of op feestdagen voor enkele uren of het hele weekend, het ziekenhuis verlaten. Zo merkt u of u thuis alle nodige handelingen kan uitvoeren. Zaken die nog niet of moeilijk liepen, worden dan extra ingeoefend bij uw terugkeer naar de afdeling. Zo zijn we er zeker van dat u alle nodige handelingen kan uitvoeren wanneer u definitief naar huis gaat.

Na een vrije dag of weekend verwachten we u ten laatste vóór 20 uur terug in het ziekenhuis.

Wanneer u het ziekenhuis verlaat, mag u in geen enkel geval hulpmiddelen die eigendom zijn van de revalidatie-afdeling, meenemen. Indien nodig, zorgt u of uw familie zelf voor de huur van rollator, krukken, rolstoel, enz. Dit kan bij het Wit-Gele kruis, het Rode Kruis, enz. 

Brochure

Revalidatie - Klinisch (dienst LSPR)

Informatiefilm traject patiënt

Informatiefilm Revalidatiecentrum

In bovenstaand informatiefilmpje krijg je een overzicht van het specifiek neurolocomotorisch revalidatieprogramma binnen het Ziekenhuis Oost-Limburg. Elke discipline licht kort zijn rol toe binnen deze multidisciplinaire setting en geeft verdere toelichting binnen zijn specifiek vakdomein. Bijkomend zijn er enkele persoonlijke getuigenissen van patiënten die op deze afdeling verbleven. Op deze manier krijg je als patiënt een duidelijk beeld van hoe een revalidatieafdeling werkt en wat je mag verwachten tijdens een opname.

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg