Vandaag vieren we Internationale Vrouwendag in ZOL

Vandaag vieren we Internationale Vrouwendag in ZOL
vrijdag, 08 mrt 2024

Vandaag, op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Naar aanleiding van deze dag vroegen wij via een oproep aan onze medewerkers om straffe vrouwen in ZOL te nomineren.  Maarliefst 85 vrouwen werden door een collega genomineerd. 8 van deze genomineerde vrouwen haalden wij voor onze lens. Lees hier waarom ze genomineerd werden en wat Internationale Vrouwendag voor hen betekent.

 


“Als hoofd van de dienst payroll en HR-admin ben ik trots dat ZOL een eerlijke werkgever is die gelijkheid hoog in het vaandel draagt. Iedereen verdient gelijke kansen en behandeling, en ik zou niet achter een beleid staan dat dat niet respecteert."

Nadine Baerten, diensthoofd payroll en HR-admin
Genomineerd door: Guido Van Hamme

"Als hoofd van de afdeling Payroll en HR-admin ben ik trots op onze sterke teamdynamiek, waar we elke dag aan bouwen. We werken samen met 25 vrouwen die elk verschillend zijn maar elkaar zodanig aanvullen dat we samen een goed werkend team vormen. Hoewel de HR-wereld vaak gedomineerd wordt door vrouwen, kiezen we in ZOL altijd voor de beste kandidaat en dat zowel op vlak van kennis als op vlak van teamspirit, ongeacht geslacht.

De nominatie voor Internationale Vrouwendag verraste me, als ik eerlijk ben. Maar ik ben wel trots. Deze dag blijft belangrijk, vooral omdat er wereldwijd nog veel landen zijn waar vrouwen achtergesteld worden. Ik geloof sterk in de meerwaarde van diversiteit, en het is een aandachtspunt dat ook in ZOL vrouwen bij de directie of in de Raad van Bestuur ondervertegenwoordigd zijn als je het afzet tegen de rest van de organisatie.

Als hoofd van de dienst payroll en HR-admin ben ik trots dat ZOL een eerlijke werkgever is die gelijkheid hoog in het vaandel draagt. Iedereen verdient gelijke kansen en behandeling, en ik zou niet achter een beleid staan dat dat niet respecteert."

 


“In ons streven naar gelijkheid moeten mannen en vrouwen de handen in elkaar slaan. Samen kunnen we een samenleving creëren waarin iedereen de kans krijgt om zijn of haar volledige potentieel te bereiken.”

Liesbet Paulissen, coördinator Zorgcentrum na Seksueel Geweld Limburg
Genomineerd door: Lore Vanlangenakker, Anneleen Mouchaers, Jamina Aaras en Kimberly Lambert

"Het doet deugd om genomineerd te worden door een andere vrouw op deze Internationale vrouwendag. Het herinnert me er ook dat we elkaar wat vaker een compliment mogen geven.

Als leidinggevende is het mijn missie om een omgeving te creëren waarin iedereen, ongeacht geslacht, zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt. Ik koester de diversiteit binnen ons team en ben me bewust van de extra uitdagingen waar vrouwen mee te maken krijgen. Ik denk spontaan aan jonge moeders die hun energie verdelen tussen hun gezin en hun job. Het is belangrijk om hen te ondersteunen en die uitdagingen erkennen. Tegelijk blijft het nodig om diepgewortelde vooroordelen en stereotypen tegenover vrouwen te ontkrachten.

In ons streven naar gelijkheid moeten mannen en vrouwen de handen in elkaar slaan. Samen kunnen we een samenleving creëren waarin iedereen de kans krijgt om zijn of haar volledige potentieel te bereiken, ongeacht geslacht. Mijn drie dochters herinneren me dagelijks aan het belang van deze missie, zodat vrouwen vrij zijn om hun dromen na te jagen."

 


“Graag sta ik vandaag stil bij alle vrouwen die elke dag het beste van zichzelf geven, zowel op de werkvloer als thuis. Jullie zijn allemaal stuk voor stuk sterke vrouwen!”

Khadiya Daoudi, Echo-verpleegkundige op de dienst Thoraco-vasculaire heelkunde
Genomineerd door: Maarten Pannemans

"Eigenlijk sta ik niet graag in de belangstelling, maar voor Internationale Vrouwendag maak ik met veel plezier een uitzondering. Vrouwen worden nog lang niet overal gelijk behandeld als mannen, daarom vind ik het belangrijk dat hier aandacht aan wordt besteed.

Ik ben genomineerd door mijn team vanwege mijn inzet en werkkracht. Ook kom ik op voor mijn afdeling en verdedig ik de waarden en belangen van mijn collega's met hand en tand. 'Wat ben je toch een sterke vrouw', krijg ik vaak te horen. Maar voor mij betekent het zijn van een sterke vrouw veel meer dan dat. Ons werk houdt niet op na de werkuren. Veel vrouwen komen thuis en zorgen dan ook nog voor de kinderen, het huishouden, zorgbehoevende ouders ... Het is de voortdurende motivatie, inzet en stressbestendigheid waarmee vrouwen dagelijks worden geconfronteerd, wat echt bewonderenswaardig is.

Graag sta ik dus stil bij alle vrouwen die elke dag het beste van zichzelf geven, zowel op de werkvloer als thuis. Jullie zijn allemaal stuk voor stuk sterke vrouwen! Deze erkenning laat zien dat we er zijn en dat we zeker en vast gehoord mogen worden."
 

 


“Genderongelijkheid bestaat nog steeds; vrouwen verdienen gemiddeld minder en dragen meer zorgtaken zoals voor kinderen en het huishouden. Deze Internationale vrouwendag blijft dus broodnodig en daar zet ik met plezier mijn schouders onder.”

Inge Pattar, werkcoördinator dienst Gebouwenreiniging
Genomineerd door: Wendy Jorissen

"Ik zie het als een mooi compliment om genomineerd te worden. Ik werk op een dienst waar erg veel vrouwen samen werken. Persoonlijk vind ik dat heel boeiend en interessant. Voorheen werkte ik op de dienst Bewaking. Daar was het feit dat ik een vrouw was een troef omdat ik bepaalde situaties toch net wat anders benaderde. De combinatie met mannelijke collega's zorgde voor een ideale dynamiek."

"De laatste  jaren hebben we op het vlak van gelijkheid en solidariteit voor vrouwen al veel vooruitgang geboekt. Maar de aandacht die deze Internationale Vrouwendag genereert blijft nodig.  Genderongelijkheid bestaat nog steeds; vrouwen verdienen gemiddeld minder en dragen meer zorgtaken zoals voor kinderen en het huishouden. Velen van onze vrouwelijke collega's werken deeltijds en nemen extra taken op zich thuis, waardoor ze zichzelf wegcijferen voor anderen. Het blijft dus van belang om je stem te laten horen zeker op deze Internationale Vrouwendag."
 


“Als ik een rolmodel kan zijn voor jonge vrouwen, vervul ik die rol met trots. Ik sta altijd open om vragen te beantwoorden en steun te bieden aan jonge artsen."

Dr. Michelle Ryx, plastisch chirurg
Genomineerd door: Graziella Petrosilla

"Het is hartverwarmend dat Graziella mij heeft genomineerd. We hebben een sterke band en wederzijds respect. Ondanks mijn drukke leven als arts, moeder van twee en betrokken echtgenote, streef ik er altijd naar om mijn beste zelf te zijn. Ik wil een actieve rol spelen in het leven van mijn kinderen en vind het belangrijk om niet alleen een medische professional te zijn, maar ook een aanwezige mama.

Hoewel ik me altijd al comfortabel voelde tussen mannen, ben ik me ervan bewust dat mijn rol als betrokken mama soms een uitdaging kan zijn. Bij mannelijke artsen zie ik dat het vaak de partner is die zorgt voor het huishouden en de kinderen terwijl ik daar wel een rol in wil spelen. Gelukkig kan ik terugvallen op mijn partner en hebben we op dat vlak een prima verhouding.

Ik ben trots op mijn expertise en de keuzes die ik heb gemaakt. En ik vind het super dat ik naast deze topvrouwen sta op deze Internationale Vrouwendag. Hoewel het ideaal zou zijn als er geen aparte vrouwendag nodig was, is het helaas nog steeds noodzakelijk om aandacht te vragen voor de genderkloof.

Als ik een rolmodel kan zijn voor jonge vrouwen, vervul ik die rol met trots. Ik sta altijd open om vragen te beantwoorden en steun te bieden aan jonge artsen."


“Als zelfstandige vrouw en zorgzame moeder wil ik een voorbeeld zijn voor mijn kinderen. Het leven gaat met vallen en opstaan, maar doorzetten leidt meestal tot succes. Dat geldt ook voor alles wat we met deze Vrouwendag willen bereiken."

Magda Hanouch, adjunct-hoofdverpleegkundige Operatiekwartier
Genomineerd door: Axelle Joyeux

"Ik ben vereerd dat Axelle me nomineerde voor wie ik ben als vrouw. Zoals je ziet draag ik een hoofddoek, het hoort bij mijn identiteit maar het definieert me niet. Want wie ik ben als vrouw wordt niet bepaald door mijn uiterlijk, maar door wat ik beteken voor anderen en de persoon die ik ben. In het ziekenhuis en bij collega's voel ik me welkom.

Als leidinggevende sta ik voor groei en passie op het werk, en ik hoop dat alle medewerkers zich net zo goed in hun vel voelen op de werkvloer als mezelf. Als zelfstandige vrouw en zorgzame moeder wil ik een voorbeeld zijn voor mijn kinderen. Het leven gaat met vallen en opstaan, maar doorzetten leidt meestal tot succes. Dat geldt ook voor alles wat we met deze Vrouwendag willen bereiken."


“Ik ben geen typisch 'meisje-meisje' als je weet wat ik bedoel. Ik ben opgegroeid in een mannenwereld, dat maakt me wie ik ben en daar ben ik best trots op.”

Kelly Geelen, financieel-administratief deskundige op de dienst Patiëntenadministratie
Genomineerd door: Jana Paesen

"Ik ben erg trots dat Jana me nomineerde, maar nog meer trots dat ik haar een vriendin mag noemen. Ze is een vrouw die geregeld uitdrukt wat ik beteken voor haar en dat is iets waar ik zelf misschien te weinig bij stilsta. Ik ben geen typisch 'meisje-meisje' als je weet wat ik bedoel. Ik ben opgegroeid in een mannenwereld, dat maakt me wie ik ben en daar ben ik best trots op.

Op onze afdeling kan ik volledig mezelf zijn en word ik geaccepteerd zoals ik ben. Na 11 jaar hier te werken, ken ik het ziekenhuis en iedereen die hier werkt door en door. Ik wil ook een pluim geven aan mijn teamleider, Kathleen, die de afdeling uitstekend leidt. Onder haar leiding kreeg ik de kans om te groeien in mijn carrière en betrokken te zijn bij overkoepelende projecten. Dat stimuleert me enorm en ik ben dankbaar voor deze kansen."

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg