'Make Sense' campagne

'Make Sense' campagne
vrijdag, 20 sep 2019

Deze week loopt de ‘Make Sense’ campagne die aandacht vraagt voor hoofd- en halstumoren. Niet de meest voorkomende vorm van kanker maar wel een aandoening waarvan je best tijdig de symptomen herkent. Zoals bij Paul Penders uit Bilzen die een knobbeltje in zijn hals voelde, en aanvankelijk dacht dat het om een cyste ging. Tot hij bij onze KNO-arts dr. Menten op consultatie kwam ...

Een kwaadaardige tumor in het hoofd-halsgebied is minder frequent dan bijvoorbeeld borst- of darmkanker. Toch krijgen jaarlijks 2.500 tot 3.000 Belgen deze diagnose. “Vaak gebeurt dit spijtig genoeg pas in een eerder laat stadium. Alertheid voor de eerste signalen is essentieel. Hoe vroeger een gezwel immers ontdekt wordt, hoe groter de genezingskansen over het algemeen zijn”, zegt KNO-arts dr. Kristof Menten, gespecialiseerd in hoofd-halschirurgie en oncologie. “Om mensen hiervan bewust te maken, werken we mee aan de Europese ‘make sense campagne’ voor hoofd-halskanker die liep van 16 tot 20 september 2019.”

“Snel reageren, is inderdaad belangrijk,” zegt Paul Penders (64) uit Bilzen die in 2017 een knobbeltje in zijn nek voelde. “Ik dacht dat het een cyste was die vanzelf weer zou verdwijnen omdat ik geen pijn had, maar mijn partner drong erop aan dat ik een arts zou raadplegen. Een bevriende arts die ik hierover aansprak, stuurde me naar een KNO-arts. Zij had een vermoeden dat het knobbeltje kwaadaardig kon zijn en daarom verwees ze me naar dr. Menten.”

“Vanaf toen is alles snel gegaan. Na de onderzoeken kreeg ik inderdaad slecht nieuws. In april 2017 heeft dr. Menten mij geopereerd en alle halsklieren aan de linker zijde verwijderd. Ik had geluk bij een ongeluk. De tumor was nog ingekapseld in de lymfeklier. Maar omdat de primaire tumor in de keel niet duidelijk was, moest ik nadien nog een hele reeks bestralingen krijgen. Hierdoor is mijn smaak veranderd en heb ik last van vermoeidheid maar voor de rest gaat het nu goed met mij. Ik was gestopt met roken maar door omstandigheden ben ik onlangs opnieuw begonnen. De dokter heeft er vandaag opnieuw sterk op aangedrongen dat ik hiermee moet stoppen.”

De zorg rond hoofd- en halstumoren wordt in het ZOL multidisciplinair georganiseerd door de diensten Keel-, Neus-, Oorheelkunde en Mond-, Kaak- en Aangezichtsheelkunde en daarnaast de oncologen en radiotherapeuten van het Limburgs Oncologisch Centrum.

Meer info op www.makesensecampaign.eu

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg