Artificiële intelligentie helpt dokters bij kankeropsporing

Artificiële intelligentie helpt dokters bij kankeropsporing
donderdag, 02 feb 2023

Ziekenhuis Oost-Limburg  zet vanaf maart artificiële intelligentie (AI) in om pathologen te ondersteunen bij de opsporing van prostaatkanker. Via digitale beelden van onderzochte weefselfragmentjes kunnen dokters een snellere en preciezere beoordeling maken van miljoenen tumorcellen. 

De ‘computerdokter’ die over kunstmatige intelligentie beschikt, zal uw arts - van vlees en bloed - steeds vaker helpen, maar niet vervangen. In steeds meer medische domeinen wordt AI toegepast. Nieuw is de inzet van de slimme software in de pathologische anatomie, de geneeskunde die op zoek gaat naar afwijkingen in ons celmateriaal en weefselfragmentjes. 

De Antwerpse ziekenhuizen pakten woensdag uit met de primeur dat artificiële intelligentie de groei van tumoren kan analyseren en kankercellen kan tellen. Ook in het Ziekenhuis Oost-Limburg staan de pathologen klaar om dit diagnostisch AI-systeem van de firma IBEX routinematig toe te passen voor de opsporing van prostaatkanker. 

De software kan zo’n tumor herkennen doordat het gelijkenissen opspoort met de massa beelden waarover het beschikt in zijn database. Dit is wat ze kunstmatige intelligentie noemen. “Uit de eerste testen blijkt dat het AI-systeem een accurate en betrouwbare digitale diagnose kan stellen op basis van ingescande histologische coupes (stukjes weefsel). De AI-software kan ook bepaalde kleuringen analyseren die nodig zijn om een kankerbehandeling op te starten. Deze digitale voorscreening wordt gecontroleerd door de patholoog. Die zal de uiteindelijke diagnose stellen, maar het zal mogelijk net iets sneller gaan door het voorbereidend werk van de computer”, zegt dokter Herbert Plasschaert van de dienst pathologische ontleedkunde. 

Analyse op afstand

Zeldzame kankers kunnen dankzij de digitalisering sneller worden ontdekt doordat de digitale beelden van een onderzocht biopt (stukje weefsel) op eender welke locatie online kunnen worden bekeken. “Als patholoog ben je minder gebonden aan een vast bureau met een microscoop. De digitale beelden worden met een collega op afstand geanalyseerd en besproken. Dit is nuttig voor het stellen van moeilijke diagnoses en het is sowieso in het belang van de patiënt”, zegt de patholoog. 

In de pathologie is deze ontwikkeling nog redelijk recent, maar de mogelijkheden nemen steeds toe. “Zo zal AI in de toekomst mogelijk in staat zijn om aan te duiden welke patiënt voor welke specifieke kankerbehandeling in aanmerking zal komen, zonder dat er eerst dure of tijdrovende analyses moeten gebeuren.”

Kankerdetectie

Het diagnostische AI-systeem van IBEX dat in het ZOL wordt ingezet, kan zowel goedaardige afwijkingen als kwaadaardige tumoren (kanker) detecteren. In eerste instantie gebeurt dit bij onderzoek naar prostaatkanker. “Ook de analyse van een deel van de maagbiopten zal via AI gebeuren. Als we tevreden zijn van de kwaliteit van het systeem, volgen de borstbiopten om na te gaan of het om tumor gaat of niet. We willen de patiënt dezelfde kwaliteit van diagnostiek aanbieden met iets snellere doorlooptijden en minder aanvullende kleuringen, wat het goedkoper maakt voor patiënt en maatschappij”, zegt dokter Herbert Plasschaert. 

Breuken

Artificiële intelligentie is aan een enorme opmars bezig in de geneeskunde. Op de dienst medische beeldvorming van het ZOL krijgen ze al sinds vorig jaar de hulp van artificiële intelligentie. “Computersoftware kan op de klassieke foto RX een breuk aanwijzen, met een rood kadertje errond. Een handig hulpmiddel, maar uiteindelijk komt het beslissende verslag nog van de radioloog zelf”, zegt dokter Bruno De Peuter. 

 

Bron: Het Belang van Limburg
Redactie: Marij Wyers

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg