Zorgtraject diagnostiek

U heeft een letsel of verandering gevoeld in de borst? De huisarts heeft een letsel gepalpeerd?  De volgende stap zal een radiologische investigatie zijn van de borst. Er wordt steeds begonnen met een mammografie, dit onderzoek is de basis voor een verdere oppuntstelling. Heeft u elders reeds een mammografie gehad, dan is het zeer belangrijk om deze documenten mee  te brengen. Ook beeldvorming van oudere datum is nuttig en moet ook meegebracht worden omdat dit een vergelijking mogelijk maakt: was het letsel vroeger reeds aanwezig of is het nieuw ontstaan?

 

 

De mammografie wordt dan gevolgd door een echografie. De echografie laat een gerichte evaluatie toe met iets meer lokale diepgang voornamelijk bij borsten met veel en dens klierweefsel.

 

 

Op basis van mammografie en echografie wordt dan het verdere verloop bepaald. Is de afwijking goedaardig, dan is dit het eindpunt. Is de afwijking verdacht op borstkanker, dan is verder onderzoek vereist.

De volgende stap is dan een biopsie: het bekomen van een weefselfragment voor onderzoek in het labo (onder de microscoop). Indien het letsel goed zichtbaar is op echografie dan wordt een echogeleide biopsie uitgevoerd. Het weefselfragment wordt dan opgestuurd naar het labo anatomopathologie en het resultaat zal na vijf werkdagen beschikbaar zijn voor de huisarts en de gynaecoloog. In eenzelfde tijd zal ook een echografie van de oksel uitgevoerd worden met de bedoeling vergrote lymfeklieren op te sporen. Indien een vergrote klier gezien wordt,  volgt er eveneens een celafname uit die klier door middel van een fijn naaldje onder echo geleiding.

In een aantal gevallen volstaat hoger beschreven traject niet.  Volgende problemen behoren tot de mogelijkheden.

  1. het letsel dat mammografisch zichtbaar is kan met echo niet gevisualiseerd worden. Dit is vaak het geval bij kleine verkalkingen in de borst. De biopsie name moet dan op een andere manier gebeuren. Dit wordt dan een stereotactische biopsie onder mammografische geleiding
  2. na hoger beschreven procedure kan er twijfel blijven bestaan omtrent de uitgebreidheid,  het aantal letsels of de onderzoeken spreken mekaar tegen…In veel gevallen zal dan overgegaan worden tot een MRI mammografie 
  3. in een zeldzaam aantal gevallen is het letsel enkel zichtbaar op magnetische resonantie en bijgevolg moet dan ook een biopsie gebeuren onder MRI geleiding.
Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Bob Vermeulen, plastische chirurgie - 2018

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg