Reconstructieve chirurgie

Borstreconstructies: Een belangrijke onderdeel in de behandeling van borstkanker

Op de dienst Plastische Heelkunde kunnen alle patiënten terecht die vragen hebben over, en /of op zoek zijn naar een borstreconstructie. Dit kunnen patiënten zijn die reeds een borstoperatie hebben gehad (een laattijdige reconstructie), of zij die er in de nabije toekomst nog een moeten krijgen (een onmiddellijke reconstructie).

Dergelijke reconstructieve borstchirurgie is de laatste jaren een groot onderdeel geworden in de praktijk van de plastisch chirurg. Vrouwen worden immers beter ingelicht over reconstructiemogelijkheden, niet alleen via hun huisarts of gynecoloog, doch ook via allerlei media kanalen. Bovendien wordt de vrouw alsmaar actiever in het sociale en professionele leven waarbij de aanwezigheid van een externe prothese (een “vulling” in de beha) meer als een last wordt ervaren. Hierdoor is  de vraag gestegen naar reconstructies door middel van een interne borstprothese of door middel van lichaamseigen weefsel. Gedurende de laatste 10 jaar zijn dan ook diverse prothesen  en nieuwe technieken ontwikkeld waardoor het aanbod aan reconstructieve mogelijkheden sterk verruimd is.

Tijdens de consultatie bij de plastisch chirurg, zullen de diverse mogelijkheden besproken worden met de patiënte. Hierbij wordt er rekening gehouden met de lichaamsbouw van de patiënte, haar wensen en met het voorstel van therapie door de gynecoloog. Deze therapie is meestal afhankelijk van het type letsel dat gevonden werd en bijgevolg de eventuele nabehandeling die vooropgesteld wordt. Er wordt over de voor-en nadelen gesproken van elke techniek, en over de kosten en terugbetalingen die verbonden zijn aan dergelijke ingrepen. Tevens zal een informatiebrochure worden meegegeven.

Een volledige uitleg over de verschillende borstreconstructie mogelijkheden is te vinden via deze link met de website van de dienst Plastische Heelkunde van het ZOL.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Bob Vermeulen, plastische chirurgie - 2018

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg