Lean-project speedgates in de prijzen

Het jaar van de fusie

Lean-project speedgates in de prijzen

Om het zorgproces vlotter te laten verlopen, startte ZOL in 2012 met de eerste leanprojecten. ‘Lean management’ gaat uit van de visie dat kwaliteit en efficiëntie hand in hand gaan en focust op het optimaliseren van processen door het verminderen van verspilling met als doel het creëren van (meer)waarde voor de klant.

Jaarlijks volgen enkele ZOLlers de lean-opleiding via Zorgondersteuning vzw. In februari stelden vier medewerkers hun lean-project voor. Het project om de inkom op de campussen Sint-Jan en Sint-Barbara in coronatijden efficiënter en patiëntvriendelijker te maken door middel van speedgates en QR-codes, werd geselecteerd voor de Lean-award.

De investering in de speedgates werd snel terugverdiend door een daling in personeelsbestaffing. Daarnaast kunnen patiënten- en bezoekersstromen nu beheerd worden aan de hand van de QR-codes die patiënten toegestuurd krijgen als ze toegang krijgen tot het ziekenhuis. Met die code kunnen ze passeren aan het geautomatiseerde toegangssysteem aan de hoofdingang. Het geavanceerde systeem combineert verschillende functionaliteiten: temperatuurmeting van het voorhoofd, controle op het dragen van een mondmasker en het scannen van de QR-toegangscode.