COVID-19 tijdslijn

Het jaar van de fusie

Januari 2021

We starten het jaar met 36 COVID-19 patiënten in het ziekenhuis waarvan 8 op Intensieve Zorgen. Testbeleid voor medewerkers van ZOL Genk en ZOL Maas en Kempen wordt volledig gelijkgeschakeld. Opbouw vaccinatiecentrum in hal van dienst Spoedgevallen. De eerste vaccins worden toegediend aan eigen medewerkers. Vaccinatiestatus van de patiënt wordt toegevoegd aan de screeningsvragenlijst voor patiënten.

Februari 2021

Het aantal COVID-19 opnames stijgt opnieuw. De vaccinatiecampagne voor ZOL personeel komt op volle snelheid. Zowel Moderna, Pfizer als Astra Zeneca vaccins worden toegediend. De bezoekregeling wordt teruggebracht naar om de 4 dagen.

Maart 2021

De meerderheid van de ZOL medewerkers kon een eerste vaccinatie ontvangen Het aantal COVID-19 opname neemt opnieuw sterk toe. Verdere afbouw van de reguliere en OK capaciteit is noodzakelijk.

April 2021

De stijging van het aantal opnames zet zich voort. De COVID-19 beddencapaciteit wordt verder opgeschaald. De eerste patiënten die tijdens hun opname gevaccineerd moeten worden, krijgen in ZOL hun vaccinatie. Aan het eind van de maand wordt de OK activiteit voorzichtig terug opgebouwd.

Mei 2021

De COVID-19 cijfers dalen opnieuw. De OK activiteit kan grotendeels hervatten.

Juni 2021

Sterke daling van het aantal COVID-19 patiënten. Stijgende bezorgdheid omwille van een opkomende variant in Zuid-Afrika. Eind juni wordt testbeleid voor patiënten verspoeld. Er gebeurt enkel nog een standaardtest bij vooropname. Het verdere beleid hangt af van de vragenlijst.

Juli 2021

Patiënten kunnen opnieuw dagelijks bezoek ontvangen. Er gebeurt een oproep voor het samenstellen van een noodequipe. Het aantal opgenomen COVID-19 patiënten 19 blijft laag.

Augustus 2021

Lichte stijging van het aantal patiënten ten opzichte van de maand juli. De duur van het bezoek wordt uitgebreid naar 2 uur.

September 2021

Relatief rustige periode.

Oktober 2021

Sterke stijging van het aantal besmette medewerkers naar het einde van de maand toe. De bezoekregeling wordt verstrengd. Elke patiënt mag dagelijks gedurende 2 uur 1 bezoeker ontvangen.

November 2021

Sterke stijging van het aantal opnames. Afbouw van de OK’s en reguliere zorg is opnieuw noodzakelijk. Standaard PCR test voor Aërosol generende procedures en dagklinische ingrepen wordt opnieuw gestart. Eind november start de boostercampagne. Aparte stroom voor begeleiding van bezoekers aan COVID patiënten.

December 2021

Vanaf halverwege de maand geleidelijke daling van het aantal corona patiënten.