Echografie van de prostaat

Een transrectale echografie van de prostaat is een beeldvormend onderzoek dat wordt gebruikt om gedetailleerde beelden van de prostaat te verkrijgen. Het wordt vaak uitgevoerd om verschillende prostaatproblemen, waaronder plasproblemen, prostaatvergroting of prostaatkanker, te beoordelen.

Tijdens het onderzoek zal je worden gevraagd om op je zij te liggen met je knieën naar je borst getrokken. De arts zal een dunne, cilindervormige sonde, ook wel een echoprobe genoemd, in je rectum (endeldarm) inbrengen. Dit lijkt misschien wat ongemakkelijk, maar het duurt meestal maar een paar minuten en is doorgaans niet pijnlijk.

De echoprobe zendt geluidsgolven uit, die door de weefsels van de prostaat gaan. De reflectie van deze geluidsgolven worden vervolgens opgevangen door de probe, die de informatie omzet in beelden op een monitor. De arts kan de beelden in realtime bekijken en verschillende aspecten van de prostaat evalueren, zoals de grootte, vorm, structuur en eventuele onregelmatigheden.

Tijdens het onderzoek kan de arts ook metingen doen van de prostaat en speciale gebieden bekijken die van bijzonder belang zijn, zoals verdachte gebieden die op prostaatkanker kunnen wijzen. Soms wordt er ook een doppler-onderzoek uitgevoerd, waarbij de doorbloeding van de prostaat wordt beoordeeld.

De transrectale echografie van de prostaat wordt over het algemeen goed verdragen, maar je kunt wat druk of ongemak voelen tijdens het inbrengen van de probe. Het is belangrijk om te ontspannen en samen te werken met de arts om het proces zo comfortabel mogelijk te maken.

Na het onderzoek zal de arts de resultaten met je bespreken en eventuele bevindingen uitleggen.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Hans Goethuys, Urologie - 2024

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg