TURB, verwijdering van blaaspoliepen

Een TURB, ook wel bekend als een Transurethrale Resectie van de Blaas, is een chirurgische procedure die wordt uitgevoerd om blaaspoliepen of blaastumoren te verwijderen en weefselmonsters (biopten) te nemen voor verder onderzoek. Het wordt meestal uitgevoerd met behulp van een instrument dat een cystoscoop wordt genoemd.

Tijdens een TURB-procedure wordt een cystoscoop via de plasbuis in de blaas ingebracht. Dit geeft de arts een duidelijk zicht op de binnenkant van de blaas. Vervolgens worden de poliepen of tumoren weggesneden of weggebrand met behulp van een klein elektrisch instrument dat via de cystoscoop wordt ingebracht.

De arts zal deze poliepen of letsels vervolgens naar het laboratorium sturen voor nader onderzoek om na te kijken of er sprake is van kwaadaardigheid en de aard en graad van de tumor te bepalen.

Een TURB-procedure wordt meestal uitgevoerd onder algemene anesthesie. Eventueel kan het ook via een ruggenprik. Na de procedure wordt meestal een katheter de blaas geplaatst om de blaas na te spoelen. Soms kan er ook een blaasspoeling met medicijnen worden voorgeschreven om het risico op recidief te verminderen. Na 1 a 2 dagen kan de katheter normaliter verwijderd worden en kan u weer naar huis.

Na de TURB zal uw arts de resultaten van het weefselonderzoek met u bespreken en u informeren over verdere behandelingsmogelijkheden indien nodig. Het herstel na een TURB varieert van persoon tot persoon, maar over het algemeen kunt u binnen een paar dagen weer uw normale activiteiten hervatten.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Hans Goethuys, Urologie - 2024

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg