Hoe het begon…

Bokonzi ligt midden in het Evenaarswoud in het Noordwesten van de Democratische Republiek Congo. Basisinfrastructuur in de regio, zoals berijdbare wegen, drinkwater en elektriciteit is er nog steeds ondermaats tot onbestaande. De plaatselijke bevolking (ruim 280.000 inwoners) leeft van landbouw, visvangst en kleinhandel. Voor basisgezondheidszorg kunnen de inwoners terecht in het ziekenhuis van Bokonzi met bijhorende gezondheidscentra.

Bezieler van het project Bokonzi-ZOL is dokter Guy Coppens, gepensioneerd klinisch bioloog van ZOL. In 1982, toen hij zijn studies tropische geneeskunde afgerond had, kon hij via de NGO ‘Withuis Voluntariaat’ naar Bokonzi vertrekken. Dokter Coppens kreeg de opdracht om er de gezondheidszorg uit te bouwen en een eerste en tweede lijn te organiseren.

Tot 1982 was er ginds nog geen arts werkzaam geweest. Belgische missiezusters baatten er een kleine gezondheidspost uit met materniteit en verblijf voor de mensen die van ver kwamen. Het meest nabijgelegen ziekenhuis was één dagreis ver en vele doorverwezen patiënten stierven onderweg.

Dr. Coppens bleef in Bokonzi tot 1988. Hij had ondertussen een goed functionerend hospitaal uitgebouwd met 110 bedden, en een gezondheidszone georganiseerd van 7.200km2 met een tiental gezondheidscentra waar intussen opgeleide verpleegkundigen patiënten in eerste lijn opvingen en zo nodig doorverwezen.

Als enkele jaren later Congo geteisterd wordt door oorlog en geweld, raakt de medische infrastructuur in Bokonzi ontwricht en nemen lokale bestuurders opnieuw contact op met dokter Coppens, inmiddels werkzaam in ZOL. Om aan de vraag naar steun tegemoet te komen, ontstaat het idee van een partnerschap tussen ZOL en Bokonzi met de NGO Memisa als tussenschakel.

Om deze actie op te starten, brengen dokter Hubert Vandeput - toenmalig medisch directeur van ZOL - en dokter Coppens in 2003 een bezoek aan de gezondheidszone en het hospitaal van Bokonzi. Zowel het directiecomité van ZOL als MEMISA geven hun fiat voor het initiatief. Zo ontstaat het programma ‘Ziekenhuis voor Ziekenhuis’ met Bokonzi-ZOL als eerste partnerschap.

Het initiatief krijgt snel navolging binnen MEMISA met partnerschappen van Belgische ziekenhuizen voor andere gebieden in Congo, waarbij eerstelijnsgezondheidszorg voor miljoenen Congolezen veilig wordt gesteld.

Ons Bokonzi-ZOL partnerschap wordt concreet door jaarlijkse structurele financiële bijdrage van ZOL, infomomenten, voordrachten, de jaarlijkse boekenbeurs en andere talrijke steunactiviteiten gestuurd door een enthousiaste werkgroep. Ondertussen worden in Bokonzi bergen verzet om de gezondheidsinfrastructuur in moeilijke omstandigheden uit te bouwen en kwalitatief te verbeteren. Regelmatig brengt een ZOL-delegatie een bezoek aan onze partners.

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg