Situering Bokonzi

Geografisch

Het project omvat de rurale gezondheidszone en het hospitaal van Bokonzi. De code van deze zone is 040.402, adres: B.P. 67 GEMENA.

Het ziekenhuis van Bokonzi ligt in de evenaarsprovincie in Noord-West Congo. De evenaarsprovincie is opgedeeld in verschillende gezondheidszones, waarvan Bokonzi er één is. Het gebied is 7.200 km2 groot en telt ruim 280.000 inwoners. Voor dit gebied zijn er twee artsen, één ziekenhuis en een 20-tal eerstelijnsgezondheidscentra.

Bevolking

Er leven 180.000 mensen in de gezondheidszone van Bokonzi, 20% zijn kinderen onder de 5 jaar. Zij spreken een plaatselijk dialect en Lingala. De meerderheid van de bevolking spreekt ook Frans.

De bevolking is zelfvoorzienend en leeft van haar velden, van de visvangst en de jacht. Er worden vooral bananen, maniok, maïs, rijst, aardnoten, koffie en palmolie gekweekt. Deze producten worden ook vervoerd naar Kinshasa.

De belangrijkste ziekteproblemen zijn malaria, gastro-enteritis, anemie, mazelen, respiratoire infecties en tuberculose, darmparasitose, chirurgische en obstetrische spoedgevallen, slaapziekte, AIDS, malnutritie, filariose. Er sterven duizenden kinderen meer aan malaria dan aan het bij ons zo gevreesde ebola.

Gezondheidszorg

De gezondheidscentra worden bemand door minimum één verpleegkundige. Deze begeleidt bevallingen, stelt diagnoses en geeft medicatie, vaccinaties en gezondheidsvoorlichting. Ernstige problemen worden doorverwezen naar het ziekenhuis, met een maximale capaciteit van 160 bedden (42 verloskunde-gynaecologie, 30 pediatrie, 28 chirurgie, 50 interne geneeskunde en 10 intensieve zorgen). Hiervoor moeten mensen soms 120 kilometer te voet of met de fiets afleggen. Het totale ziekenhuisbudget bedraagt ongeveer 150.000 euro per jaar, inclusief het steunfonds.

De gezondheidszorg wordt gefinancierd via een eigen bijdrage van de zieke - er is immers geen ziekteverzekering - en buitenlandse steun van de NGO Memisa-België.

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg