Nieuwe arts: prof. dr. Herbert Decaluwé, Vaat- en Thoraxheelkunde

Nieuwe arts: prof. dr. Herbert Decaluwé, Vaat- en Thoraxheelkunde
donderdag, 07 sep 2023

 

Prof. dr. Herbert Decaluwé legt zich toe op algemene thoracovasculaire heelkunde, met een focus op longchirurgie, de behandeling van longkanker via minimaal invasieve (uniportal) longresecties, longweefselsparende resecties en chirurgie na immuno-, chemo- en/of radiotherapie.

Prof. dr. Decaluwé behaalde zijn artsendiploma aan de KU Leuven in 2001 cum laude. Hij volgde zijn opleiding algemene chirurgie te UZ Leuven, Imelda Ziekenhuis Bonheiden en Royal D&E Hospital, Devon, UK. Hij vervolmaakte zijn opleiding in de thoracale heelkunde met een fellowship te Leuven en stages in kinderchirurgie te Philadelphia en Denver en in thoraxheelkunde te USC, Los Angeles en Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York.

Vanaf 2015 werd hij ondersteund door UZ Leuven met een pre-doctoral clinical research fonds en in 2017 door een FWO-beurs. Hij ontving de Cliff Mountain Lectureship Award tijdens de ‘18th World Conference on Lung Cancer’, Yokohoma, Japan, 2017. In 2018 verdedigde hij zijn PhD ‘Surgical Mediastinal Staging and Minimally Invasive Resection in the Treatment of Non-Small Cell Lung Cancer’. In 2019 volgde hij succesvol de opleiding ‘Management and Leadership for MD’ bij Zorgbeleid.be.

Prof. dr. Herbert Decaluwé maakte 15 jaar deel uit van de dienst Thoracale Heelkunde in UZ Leuven waar hij verantwoordelijk was voor de uitbouw van de minimaal invasieve longchirurgie. Binnen de Benelux bouwde hij de grootste persoonlijke ervaring (1500+) op in VATS (video-assisted thorax chirurgie) voor longkanker. Hij is proctor voor Intuitive Robot Chirurgie. Tevens was hij betrokken in meer dan 200 longtransplantaties en verantwoordelijk voor longchirurgie bij kinderen.

Prof. dr. Decaluwé: “Met de keuze voor ZOL na 15 jaar UZ Leuven, kies ik voor de meer klinische carrière in de thoracovasculaire heelkunde die ik ooit als assistent voor ogen had. Ik ben heel erg fier en dankbaar op wat ik in UZ Leuven heb kunnen verwezenlijken, maar kijk uit naar de taken binnen ZOL die een nieuwe uitdaging, een breder chirurgisch palet en nog meer tijd in de operatiezaal betekenen. Onderwijs en toegepast onderzoek zullen echter een rol blijven spelen, niet enkel omwille van de vreugde hierin, het is algemeen bekend dat je er een betere chirurg van wordt.”

 

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg