Wat is de MIC?

"MIC" is de afkorting van de Engelse benaming "maternal intensive care".

De MIC maakt deel uit van de erkende dienst kraamafdeling van het Ziekenhuis Oost-Limburg. U kan worden opgenomen op de MIC wanneer er tijdens uw zwangerschap of bevalling verwikkelingen of complicaties optreden. Ook wanneer er een vermoeden is dat uw baby na de geboorte gespecialiseerde zorgen nodig heeft, kan u tijdens uw zwangerschap worden opgenomen op deze afdeling. De MIC werkt immers nauw samen met de NIC (neonatal intensive care).  Op de afdeling is er 24u op 24u een gespecialiseerd team aanwezig (vroedvrouwen, gynaecologen, assistenten,…) om de gezondheid van zowel u als uw baby op te volgen.

Op de afdeling zijn zowel één-, twee- als driepersoonskamers beschikbaar. Elke kamer is voorzien van een TV, een radio, een frigo en  een badkamer met lavabo en toilet (handdoeken en toiletgerief moet u zelf meebrengen). Op de gang is er een doucheruimte met hierin twee individuele douches, er is ook een ruimte met een ligbad (met douche-functie).

Verblijf

Dagindeling

In de loop van de voormiddag zal u door de vroedvrouw aan de monitor (CTG) worden gelegd om na te gaan of uw baby het goed doet. Verder zal de vroedvrouw indien nodig medicatie toedienen, een bloedafname doen, uw urine controleren,... Ook zal ze u helpen met het ochtendtoilet indien nodig. Iedere voormiddag zal er iemand van het onderhoudspersoneel langskomen om uw kamer schoon te maken. In de namiddag en 's avonds maakt de vroedvrouw opnieuw een verzorgingsronde.

Dagelijks zullen de verantwoordelijke MIC-arts en uw behandelende arts langskomen. Gedurende uw verblijf kunnen er, naargelang uw noden, ook andere personen langskomen: kinesist, diëtist, psycholoog, sociale dienst, neonatoloog,...

Wekelijks komt de MIC-staf (gynaecoloog, neonatoloog, assistent, vroedvrouw, dienst psychologie en een sociaal verpleegkundige,…) samen. Zij doen dan een grondige bespreking van de gezondheidstoestand van alle opgenomen patiënten. Er worden beslissingen genomen over de verdere behandeling en opvolging van de patiënten. Na deze bespreking komt de gynaecoloog bij u langs en vertelt hij/zij u wat er verder zal gebeuren (verder verloop, onderzoeken, echo's,...).

Bezoekregeling

Het bezoekuur loopt van 14u tot 20u, tenzij dit om medische redenen niet of slechts beperkt is toegelaten. Uw partner is welkom van 8u tot 22u. Op een éénpersoonskamer kan uw partner blijven overnachten. Dit altijd in samenspraak met de vroedvrouwen van de afdeling.

Wanneer komt u op de MIC terecht?

Tijdens de zwangerschap

U kan op de MIC terecht komen door gezondheidsproblemen die toevallig tijdens uw zwangerschap optreden:

 • nierstenen
 • appendicitis
 • auto-ongeval
 • ...

Door de zwangerschap kunnen er bij uzelf gezondheidsproblemen ontstaan of er kunnen zich bepaalde verwikkelingen voordoen waardoor u op de MIC moet worden opgenomen:

 • zwangerschapsdiabetes
 • pre-eclampsie, eclampsie, hellp-syndroom
 • vroegtijdig breken van de vliezen
 • vroegtijdige contracties
 • ...

Er kunnen ook problemen met uw baby zijn tijdens de zwangerschap waardoor een opname op de MIC is aangewezen.

Na de zwangerschap

Ook na de zwangerschap worden er soms kersverse mama's opgenomen op de MIC. Dit gaat dan meestal om een opname van ongeveer 24 uur ter observatie:

 • complicaties tijdens of na de bevalling
 • bloeddrukproblemen
 • ...
Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Caroline Van Holsbeke, Gynaecologie - 2015

© 2021 Ziekenhuis Oost-Limburg