Migraine en andere hoofd- en gelaatspijn

Achtergrond

Migraine is de meest voorkomende neurologische aandoening. Ruim 10% van de bevolking wordt ermee geconfronteerd. Het betreft klassiek een halfzijdige, bonzende hoofdpijn die gepaard gaat met misselijkheid, onwelzijn en lichtschuwheid. Indien rust en klassieke pijnstillers niet volstaan, is een behandeling met triptanen te overwegen. In het geval van frequente migraine-aanvalen zijn er verschillende preventieve behandelingen voorhanden. De dagelijkse inname van pijnstillers is absoluut te vermijden aangezien dit een chronificatie van de hoofdpijn in de hand werkt.

Spanningshoofdpijn is minder invaliderend dan migraine en noodzaakt vaak een aanpassing van de levensstijl. Cluster hoofdpijn staat bekend als de meest intense vorm van hoofdpijn, getuige de alternatieve omschrijving van “suicide headache”.

  Migraine Spanningshoofdpijn Cluster Trigeminus neuralgie
Lokalistatie Schedeldak, halfzijdig Schedeldak, volledig (Rondom) oogkas Gelaat, halfzijdig
Aard Bonzend Drukkend Messteek Brandend, stekend
Intensiteit > 5/10 < 6/10 10/10 10/10
Belemmering dagelijkse activiteiten Ja Neen Ja Ja
Duur 3 tot 72 uur   15 tot 180 minuten Seconde(n)
Geassocieerde tekenen Misselijk, lichtschuw   Tranen, neusverstopping  
Uitlokkende factoren Voeding (chocolade), slaapgebrek Stress   Aanraking, kauwen

Medisch aanbod

Indien sporadische migraine-aanvallen niet reageren op klassieke pijnstillers, zal een aanvalsbehandeling met triptanen voorgesteld worden. Personen met frequente migraine-aanvallen worden geholpen met een preventieve therapie. De beta-blokker propranolol en de anti-epileptica topiramaat en valproaat genieten hierbij de voorkeur.
 
Spanningshoofdpijn noopt tot een aanpassing van het leefpatroon.

Aanvallen van cluster hoofdpijn worden bestreden met zuurstof of met een onderhuidse toediening van triptanen. Voor de preventie van verdere aanvallen van cluster hoofdpijn zijn er verschillende behandelingen voorhanden.

Trigeminus neuralgie wordt aangepakt met het anti-epilepticum carbamazepine. Indien de pijn middels medicatie niet onder controle raakt, is een behandeling van de vijfde hersenzenuw mogelijk via het Multidisciplinair Pijncentrum (link naar MPC) of is zelfs een neurochirurgische ingreep te overwegen.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Ludovic Ernon, Neurologie - 2019

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg