Intensieve Zorgen

De dienst Intensieve Zorgen behandelt patiënten met ernstige acute en levensbedreigende aandoeningen, vaak na een ongeval, een ernstige ziekte of bij ernstige complicaties na een operatie of een procedure. Ook na zware ingrepen zoals een hartoperatie worden patiënten op de dienst opgenomen.

Intensieve Zorgen is een gespecialiseerde afdeling waar veel gebruik gemaakt wordt van hoogtechnologische apparatuur. Een multidisciplinair, hoog opgeleid team van artsen en andere zorgverleners staat er dag en nacht klaar om de patiënt de beste zorgen te geven.

Op de dienst Intensieve Zorgen wordt de gezondheidstoestand van de patiënt dag en nacht nauwlettend bewaakt. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een monitor die het hartritme, de bloeddruk, de ademhaling en de zuurstof in het bloed registreert.

De meeste patiënten hebben tijdens hun opname nood aan ondersteuning van de ademhaling. Daarnaast maakt men op de dienst Intensieve Zorgen vaak gebruik van apparaten die, indien nodig, de functie van de nieren, hart en longen tijdelijk overnemen.

Voor het comfort van de patiënt en om het genezingsproces in de beste omstandigheden te laten verlopen en om de intensieve behandelingen mogelijk te maken, zal de arts er dikwijls voor kiezen de patiënt in een kunstmatig coma te houden.

© 2023 Ziekenhuis Oost-Limburg