Informatie voor acceptor

Verschillende soorten donatie

1. Gekende donatie
Dit betekent dat donor en acceptor-koppel elkaar kennen. In de regel gebeurt dit alleen in familieverband.

2. Anonieme donatie
Dit houdt in dat de donor niet weet aan wie ze eicellen schenkt en de accepterende vrouw nooit de identiteit van de donor kent.

2a. Anonieme vrijwillige donatie
De donor kent geen van de acceptoren persoonlijk, maar wil op zuiver vrijwillige basis eicellen doneren.

2b. Anonieme wisseldonatie
Wanneer de acceptor echter zelf een donor aanbrengt, ontsnapt zij aan de lange wachttijd. Deze donor wordt gewisseld met een donor van een koppel dat eveneens een vrouw bereid vindt om eicellen af te staan.

Behandeling

Voor de start van de behandeling komt u naar de fertiliteitskliniek voor een gesprek met de arts, de consulente en de psychologe. De arts stelt de indicatie voor eiceldonatie en geeft medische informatie over de behandeling, terwijl de consulente instaat voor de verwerking van uw gegevens, coördinatie van de behandeling en praktische tips. De psychologe bespreekt met u (en uw partner) de psychische aspecten van het ontvangen van eicellen. Het acceptor-koppel wordt steeds samen op de consultatie verwacht.

Vrouwen die zelf geen eicellen hebben, missen ook de hormoonproductie in de eierstokken die nodig is voor het rijpen van het eitje en het handhaven van de zwangerschap. Daarom krijgt de vrouw bij wie de bevruchte eitjes worden teruggeplaatst hormoonvervangende medicijnen.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Nathalie Dhont, Fertiliteit - 2021

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg