Ovulatie-inductie

Ovulatie-inductie is het medicamenteus ondersteunen van de menstruatiecyclus. Er zijn verschillende opties:

1. Tabletten Clomifeencitraat (Clomid®)

Clomid® is een anti-oestrogeen. Wanneer Clomid® wordt ingenomen, krijgt het lichaam de valse indruk dat er een tekort is aan vrouwelijk hormoon. De hypofyse reageert hierop door meer FSH aan te maken, zodat er een follikel groeit ter hoogte van de eierstok. Indien deze follikel voldoende gegroeid is, wordt meestal een inspuiting Ovitrelle® gegeven om de eisprong uit te lokken. De meeste patiënten ondervinden weinig of geen nevenwerkingen van deze behandeling. De mogelijkheid bestaat dat er 2 of meerdere follikels tot ontwikkeling komen na de inname van Clomid®. Daardoor is er een verhoogde kans op een tweelingzwangerschap. Echografische opvolging is dan ook belangrijk. Indien er meer dan 2 follikels ontwikkelen, zal de arts voorstellen om de behandeling stop te zetten. Bij sommige patiënten reageert het lichaam onvoldoende op Clomid®. Dan kan de dosis verhoogd worden of voor een andere behandeling gekozen worden.

2. Tabletten Letrozole (Femara®)

Letrozole is ook een anti-oestrogeen. Het kwam oorspronkelijk op de markt om de kans op herval te verkleinen bij borstkankerpatiënten. Sinds enkele jaren weten we dat het ook gebruikt kan worden om een eisprong uit te lokken. Hoewel het gebruik van letrozole voor het uitlokken van een eisprong algemeen aanvaard is, gebeurt dit nog steeds "off label". Dit wil zeggen dat dit geneesmiddel officieel niet geregistreerd is voor deze indicatie. Het wordt op dezelfde manier gebruikt als Clomid®. Ook hier is het mogelijk dat er meerdere follikels tot ontwikkeling komen en bijgevolg is het risico op een tweeling verhoogd.

3. Inspuitingen met gonadotrofines

Gonadotrofines zijn hormonen die de hypofyse maakt om de eierstokken aan te sturen (FSH en LH). Men kan een eisprong uitlokken door deze gonadotrofines onderhuids te injecteren. Er zijn verschillende producten op de markt: Menopur®, Puregon®, ... De meeste patiënten doen de injecties zelf, maar men kan ook opteren om dagelijks een thuisverpleegkundige de injectie te laten doen. Indien een eicel voldoende rijp is, kan de ovulatie opgewekt worden met een HCG-injectie (Ovitrelle®).

Ook hier is het risico op een twee- of meerling verhoogd. Dit betekent dat regelmatige controles van de eierstokken door echografie en hormoondosages in het bloed nodig zijn.

Inhoudsverantwoordelijke
Dr. Nathalie Dhont, Fertiliteit - 2021

© 2024 Ziekenhuis Oost-Limburg